Värmeslag hos små barn

Under sommaren eller på solsemester finns risken att ditt barn drabbas av värmeslag. Värmeslag är läskigt och något vi föräldrar vill undvika så gott det går. I den här artikeln går vi igenom hur du undviker värmeslag samt hur du hanterar om ditt barn faktiskt får värmeslag.

Så undviker du värmeslag hos små barn

Det finns mycket vi kan göra för att försöka undvika värmeslag, även om det kan drabba små barn oavsett om vi gör ”alla rätt”. Här är dock några saker som är bra att tänka på för att minska risken att ditt barn drabbas!

 1. Mycket och starkt solskydd
  Barnsjuksköterskor och annan vårdpersonal rekommenderar att du ska använda ungefär en barnhand full med solskydd för en hel barnkropp. Använd minst SPF30 men allra helst SPF50 eller SPF50+. Tänk på att köpa vattenresistent solskydd och fyll på regelbundet under dagen.
 2. Tunna, luftiga kläder
  Både kortärmat och långärmat kan funka i den heta temperaturen, det viktigaste är att materialet andas och att plaggen är luftiga och sköna mot huden. Satsa gärna på bomull eller linnematerial som andas lätt.
 3. Drick vatten ofta – var smart!
  Barn har ofta svårt att tänka på eller vilja dricka vatten. Därför är det upp till oss föräldrar att driva på vattendrickandet. Köp en vattenflaska som ditt barn gillar och låt hen dricka regelbundet under dagarna – erbjud ofta och tänk hellre ofta och lite än sällan och mycket! Du kan även skiva i frukt och lägga i vattnet för att det ska kännas lite extra festligt.
 4. Solhatt på!
  Se till så att ditt barn alltid är skyddad mot solen med en solhatt eller keps.
 5. UV-dräkt och hatt när det vankas bad
  Investera i en UV-dräkt samt UV-hatt som skyddar när det är dags för bad och lek. Många barn kan leka hur länge som helst i badet om dom själva får välja, så att skydda dem där i är en god idé.
 6. Skugga
  Se till att alltid hålla er i skuggan, även om du som vuxen föredrar solen.
 7. Fläktar och korsdrag om ni inte har AC hemma
  De flesta svenska hem har ingen AC, därför är det viktigt att vi gör det vi kan för att få ner temperaturen hemma. Ha alla fönster öppna (även på natten om det behövs!), fläktar, duscha med ljummet vatten innan läggdags och dra för gardiner så att solen inte kommer in om det behövs.
 8. Ingen filt över vagnen!
  Ett vanligt misstag är att lägga en filt över vagnen för att solen inte ska komma in när barnet sover. Det som händer då är dock att värmen stannar i vagnen och vagnen kan bli upp till dubbelt så varm på kort tid. Spänn istället en tunn filt eller solskydd över vagnen eller köp ett vagnparasoll – men håll vagnen fri från filtar som hängs över!

Så hanterar du om ditt barn får värmeslag

Om ditt barn faktiskt råkar ut för värmeslag är det viktigt att hantera det direkt. Här är några råd kring hur du ska ta hand om ett barn som har fått värmeslag.

 1. Duscha på gränsen mellan kallt och ljummet för att få ner temperaturen
 2. Lägg svala, blöta handdukar på barnet
 3. Ge teskedar med vätskeersättning var 10:e minut
 4. Skippa hud mot hud, låt barnet istället bli sval utan hudkontakt.
 5. Om barnet är hungrigt, ge kall frukt från kylen. Smoothies är också toppen!
 6. Se till så att ditt barn kissar regelbundet, helst var 3:e timme.
 7. Låt barnet vila eller sova på lakan utan kläder eller blöja.
 8. När ett barn får värmeslag eller du misstänker värmeslag rekommenderas det att kontakta vården. Ring 1177 eller en digital vårdgivare för att snabbt få rådgivning kring just ditt barn.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey