Vad ska man äta när man ammar?

Många undrar vilken typ av mat man bör undvika vid amning, men vilken man ska man äta när man ammar en liten bebis? Även om det kan vara svårt att prioritera sig själv och sitt eget matintag mellan amning och blöjbyten så är det viktigt att äta bra och näringsrikt. Barnet får nämligen sin näring från dig! Här är några enkla råd på vägen för att äta bra mat vid amning.

Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen ditt barn behöver (utom D-vitamin) för att växa och utvecklas under sina första sex månader. Barnet tar den näring det behöver från dig, så för att du själv inte ska få för lite näring är det viktigt att du väljer bra och näringsrik mat.

En enkel grundregel för att få i dig alla näringsämnen som du behöver är att äta efter regnbågens alla färger samt variera flera olika livsmedel.

Bra mat att äta när man ammar

• 500 gram frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter
• Fisk 2-3 gånger i veckan, se kostråd för mer information gällande fisk
• Mjölk, naturell fil eller naturell yoghurt, cirka 5 dl per dag
• Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen och till matlagning
• Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
• Potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ (som innehåller mycket fibrer vilket är bra för matsmältningnen)

Du behöver lite mer av de flesta näringsämnen när du ammar. Välj särskilt mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra). Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat.

Bra källor till:
• DHA, ett omega-3-fett:
Fet fisk, till exempel lax, makrill och sill
• Vitamin D:
Fisk och ägg innehåller vitamin D. Likaså D-vitaminberikade livsmedel som många mjölkprodukter och de flesta margariner. Solljus är också en viktig källa.
• Folat/folsyra:
Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.
• Järn:
Kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter. Även linser, ärtor, bönor, gröna bladgrönsaker, pumpafrön och nötter innehåller järn.
• Jod:
Du behöver också jod när du ammar. Använd jodberikat salt, men salta inte så mycket. Många mineral-, ört- och flingsalter är inte jodberikade. Läs på förpackningen.

Här kan du läsa mer om kost och amning.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey