Har du en stark utdrivningsreflex?

Kanske upplever du att du har för mycket mjölk eller stark utdrivningsreflex? Det är inte ovanligt under tiden då mjölken rinner till.

Fysiologiskt rinner mjölken till under dag 3-5 efter förlossningen, vilket är helt normalt. Brösten blir spända av all mjölk som bildas och det är lätt att tro att man har fått mjölkstockning. Efter detta ställer brösten om sig utifrån barnet eller barnens behov. Oftast hanterar både den ammande och barnet mjölkproduktionens omställning väl, men det gäller att ha tilltro till både sin egen kropp och barnets förmåga att lägga sin beställning.

Den här övergången i mjölkproduktionen som innebär stasade bröst var ett mer utbrett problem innan vi introducerade fri amning i Sverige. Med fri amning menas att amma på barnets signaler. Ibland kan det däremot vara så att omställningen inte anpassas och om du har för mycket mjölk brukar det märkas efter ungefär ett par veckor.

Så vet du att du har en stark utdrivningsreflex

Om du har för mycket mjölk och en stark utdrivningsreflex så brukar barnet få svårt att hämta andan när bröstet hastigt ger ifrån sig för mycket mjölk. Barnet får därför svårt att hålla sig kvar vid bröstet och kanske stånkar och hostar för att mjölken rinner till för snabbt. För mycket mjölk kan generera gasig mage och lös avföring hos barnet, vilket i sig kan leda till att barnet får svårt att komma till ro.

Tips om du har en kraftig utdrivningsreflex

• Amma på ett och samma bröst under hela amningstillfället, du kan även göra det vid två-tre amningstillfällen innan du byter bröst, då får brösten tid att anpassa sig.

• Se till att det bröstet som barnet inte ammar på, inte har något som klämmer eller skaver på bröstet. Använd en rymlig BH.

• Handmjölka ur brösten något innan du ammar ditt barn. Då minskar den kraftigaste utdrivningsreflexen. Här kan du läsa om hur man handmjölkar!

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey