Tvillinggraviditet – Allt du behöver veta om enäggstvillingar och tvåäggstvillingar

Visst är det något speciellt med tvillingar! I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta och vad som är skillnaden på enäggstvillingar och tvåäggstvillingar.

Det kan kännas både speciellt och lite läskigt att vänta tvillingar. Känslan som infinner sig när man upptäcker att det inte är ett utan två(!) barn i magen är en som inte många kan föreställa sig eller relatera till. Tankar som hur man ska klara av att bära två små liv i magen och sedan gå igenom två förlossningar dyker förstås också upp, och därför vill vi gå igenom lite praktisk information för dig som väntar tvillingar.

Antalet tvillingförlossningar i Sverige per år ligger på mellan 1000-2000 stycken och det motsvarar 1-2% av alla förlossningar.Tvillinggraviditeter har ökat under ett antal decennier på grund av en högre ålder hos gravida och fler IVF behandlingar/graviditeter. Ökningen har dock de senaste åren avstannat, då man vid IVF oftast endast återför ett befruktat ägg.

Eftersom belastningen på den gravida blir dubbelt så stor så räknas tvillinggraviditet som en högriskgraviditet, det innebär att det finns en ökad risk för komplikationer för både den gravida och barnen i livmodern.

Tvåäggstvillingar

Tvåäggstvillingar ,även kallade dizygota, är vanligast och utgör ungefär 70% av alla tvillingpar. De uppkommer när två ägg befruktas av två olika spermier. Tvåäggstvillingar är till viss del ärftligt, och de är inte mer genetiskt lika varandra än vanliga syskon. I livmodern växer de i en egen hinnsäck och har de varsin moderkaka, det kallas DCDA.

Enäggstvillingar

Enäggstvillingar, även kallade monocygota, utgör ungefär 30% av alla tvillingpar och det kan liknas lite vid en slump att de blir till, det sker nämligen när ett befruktat ägg delar sig. Vilken typ av enäggstvillingar det blir beror på när i tiden delningen sker. De får en identiskt arvsmassa och är alltid samma kön.

Enäggstvillingar kan också vara DCDA, alltså ha varsin moderkaka och hinnsäck, då har delningen skett 0-3 dagar efter befruktning.Sker delningen dag 4-8 kommer tvillingarna att dela moderkaka men ha varsin hinnsäck med en tunn skiljevägg, det kallas MCDA. Delning dag 8-13 innebär att de delar moderkaka och ligger i samma hinnsäck detta är mycket ovanligt cirka 1%, det kallas MCMA. Skulle delningen ske efter dag 13, kan det bildas siamesiska tvillingar, de är alltså sammanvuxna.

En graviditet räknas som fullgången från vecka 37+0 **ungefär 50% av alla tvillingar föds för tidigt** alltså före vecka 37+0. Av dessa föds cirka 10% redan före vecka 32+0. De kan finnas olika anledningar till att de kan födas för tidigt, dels att det blir trångt i livmodern eller att det uppstår komplikationer som gör att barnen behöver komma ut tidigare.

Komplikationer som kan uppstå vid en tvillinggraviditet är bland annat:
* Tillväxthämning hos fostren
* Tvillingtransfusionssyndrom (TTS)
* Högt blodtryck
* Havandeskapsförgiftning
* Blodbrist
* Graviditetsdiabetes
* Stor blödning efter förlossningen
* För tidig födsel

Under en tvillinggraviditet erbjuds du fler kontroller hos barnmorska/läkare och fler ultraljud. Vissa följs via specialistmödravården. En förlossningsplanering görs under graviditeten den planeras oftast tillsammans med en läkare. När i tiden förlossningen planeras beror på vilken typ av tvillinggraviditet det är och hur graviditeten utvecklar sig.

Val av förlossningssätt är individuellt ungefär 50% föder vaginalt och 50% med kejsarsnitt. Vad som avgör förlossningssätt kan bero på vilken vecka graviditeten befinner sig i. Andra anledningar kan vara hur den ledande tvillingen har ställt in sig i bäckenet alltså den som ligger närmast modermunnen. Om den gravida tidigare fött barn med kejsarsnitt eller vaginalt.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey