När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i din träning.
Innan du tar steget att börja aktivera kroppen igen så kan det vara bra att definiera vad som menas med att träna för just dig. Har du levt ett fysiskt aktivt liv både innan och under graviditet kanske du ser på träning efter din förlossning som någonting helt annat än om du inte har tränat under graviditeten eller innan. Oavsett så kan det vara bra att börja smått och lyssna in kroppen!
Om man väljer att träna ganska tätt inpå en förlossning så bör man vara medveten om att kroppen inte har hunnit återhämta sig än, även om man kanske känner sig redo mentalt. Belastningen från träningen utsätter bäckenbotten och omkringliggande vävnader för påfrestningar som den förmodligen inte orkar med.Om man börjar med väldigt lågintensiva rörelser så finns det dock övningar som kan kännas stöttande, smärtlindrande eller uppbyggande.
När man börjar känna sig redo för träning efter sin förlossning så är en bra form av träning att söka en mjuk kontakt med bäckenbottenmuskulaturen. Det finns olika typer av identifieringsövningar som man kan göra, titta på videon förebyggande träning – stärk din inre cylinder för bra tips på vägen! Att göra dessa i kombination med andningsövningar är en mycket bra form av träning den första tiden efter förlossningen.
Det är också bra att börja belasta kroppen och återgå till det som faller inom ramar för ens ”vanliga” träning successivt. Målet bör vara att utföra rörelser korrekt och känna kontroll genom dem, snarare än tyngd eller intensitet. Intensiteten bör gradvis öka så att kroppen får tid att vänja sig vid den belastningen.
Som sagt så kan bara du känna in vad du mår bra av, men det skadar inte att börja i ett lågt tempo för att stegvis öka. Då minskar du helt enkelt risken för att skada dig.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey