Tips till partner vid en förlossning

Under många graviditeter och förlossningar finns det en partner vid den födandes sida. I den här artikeln ger vi lite tips för dig som är partner vid en förlossning.

Vad kan du som partner göra under en förlossning?

Prata tillsammans med din partner hur hon önskar att kommunicera och få stöd när hon har ont. Vill hon gå in i födandet och du sköter kommunikationen med personalen, eller vill hon vara närvarande i all information som ges?

Försök att vara närvarande under förlossningen, lägg undan mobilen och försök att vara inkännande. Påminn din partner om att äta och dricka, köp med snacks som ni båda gillar. Ofta är man inte så sugen på att äta eller dricka under förlossningen, men det är A och O att få i sig tillräckligt med energi för att orka hela vägen.

Det kan kännas frustrerande att stå bredvid och se sin partner ha ont eller vara utelämnad. Såklart får du känna och uttrycka dina egna känslor, men det kan vara skönt som födande att ha en trygg famn att luta sig mot. Läs på hur en förlossning går till så du kan vara förberedd i vad som kan komma att ske. Ibland kan bebisen behöva lite hjälp att komma igång med andningen efter förlossningen. Det är en stor omställning för bebisen att födas. Då är det bra om du som partner följer med ut till barnläkaren och barnsjuksköterskan. Det kan ofta se mer dramatiskt ut än vad det är. Kanske kan du känna dig lite lugnare om du samlar på dig mer kunskap inför er stora dag.

Något annat som kan upplevas skrämmande som partner är sugklocka. Oftast är den födande i den situationen utmattad och behöver lite draghjälp under värkarna. Hon kommer fortsätta att krysta och föda sitt barn själv, men med lite assistans. Det kommer ofta in mer personal i rummet och beroende på situation kan det upplevas stressande för dig som inte föder barn. Försök även här att finna ett lugn i tilltro till personalens kompetens och att ni tillsammans bidrar till att ni snart har ert barn här. Den födande behöver dig mer än någonsin!

Varför inte läsa en bok eller lyssna på en podd om hur det kan vara att föda barn och passa på att fråga vänner och anhöriga hur de som partner upplevde förlossningen. Kanske får du bra tips och perspektiv på hur din roll kan se ut när det väl är dags.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey