Många drabbas av svamp i underlivet under graviditeten och vissa drabbas även när de ammar. Svamp är inte farligt och går att behandla med receptfria läkemedel.
Det uppskattas att omkring 75% av alla kvinnor drabbas av jästsvampinfektion åtminstone en gång i livet. Vi talar då om *Candida*, en jästsvamp som kan dyka upp på många ställen på kroppen, men är framför allt vanlig i slidan och mag-tarmkanalen. En infektion uppstår när obalans uppkommer i slidans bakterieflora, vilket kan göra att onormalt mycket jästsvamp förökar sig i vaginan. Gravida löper ungefär 2-10 gånger så hög risk att få en jästsvampinfektion (!) vilket beror på de förändrade hormonnivåer som en graviditet medför samt graviditetens påverkan på immunförsvaret.
Jästsvamp ger symtom i form av rodnande slemhinnor, klåda och grynaktig flytning. Jästsvampinfektion under graviditeten är i regel mer svårbehandlad och kommer lättare tillbaka trots att du behandlar svampen. Det finns receptfria läkemedel för att behandla infektionen – men du ska alltid tala med din barnmorska eller läkare innan du behandlar dig.
Det finns inga säkerställda råd för att undvika jästsvampinfektion, men det är klokt att undvika överdriven vaginal tvätt samt alla former av tvål i underlivet. Jästsvamp dör dessutom vid 60 grader, därför kan det vara bra att tvätta underkläder i just 60 grader. Svampinfektion av denna sort räknas inte som en sexuellt överförbar sjukdom.
Risken för att överföra jästsvampinfektion till fostret är mycket liten (mindre än 1%) och risken för att barnet ska smittas vid vaginal förlossning är mycket ovanligt, fastän många gravida (20-30%) påvisar jästsvamp i vaginan vid förlossning.
Kvinnor som ammar kan få svampinfektion på bröstvårtorna och ibland även i mjölken. Det här uppkommer oftast efter en antibiotikabehandling mot annan infektion, alternativt om det uppstått sår eller eksem på bröstvårtorna. Symtom på svampinfektion i huden är rodnad, klåda, sveda, smärta vid amning och/eller fjällande område.
Det är inte ovanligt att barnet samtidigt får svamp i munnen om du som ammar får en svampinfektion, något som kallas för muntorsk. För att se skillnad på svampinfektion i barnets mun, jämfört med rester från mjölken, kan du testa att skrapa bort det vita. Går det inte att skrapa bort den vita beläggningen är det sannolikt muntorsk. Om ditt barn visar tecken på att ha detta är det till BVC du ska vända dig.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey