Spädbarnets kommunikation

En nyfödd bebis förstår inte orden du säger, men hen förstår tonfallet, tyder dina rörelser och söker kunskap i ditt ansikte. Bebisar kan en hel del – och vill gärna veta mer!

En nyfödd bebis kan använda alla sina sinnen från start. Känseln är fullt utvecklad, så att vara nära sitt barn via huden, ge smekningar och närhet, skapar en enorm trygghet för barnet. Tillsammans med de andra sinnenan så stärks banden mellan er.

Här är spädbarnets kommunikation

Hörseln är tidigt väl utvecklad

Hörseln är tidigt väl utvecklad, helt redan vid 1 månads ålder. Barnet känner till och med igen föräldrarnas röster och ljud från fosterstadiet! Därför är det väldigt bra att prata och sjunga för barnet redan från födseln, då det stärker samhörigheten för barnet. Att prata bebisspråk är inte för intet, forskning har nämligen visat att barn föredrar att lyssna på ljusa stämmor, så höj gärna tonläget när du pratar med ditt barn.

Var nära ditt barn med alla sinnen

Möt barnets blick, lyssna till hur barnet låter och hur hen rör sig, så kommer du mer och mer att lära känna ditt barn. Språkljud och melodier lagras tidigt, långt innan barnet börjar prata själv! Och förmågan att lära sig språk finns medfött, dock beror det på omgivningen hur språket växer och utvecklas.

Att berätta vad som ska hända ger en känsla av trygghet, så förbered gärna barnet inför händelser som att byta blöja, bada, sova eller gå ut i vagnen.

Lukt och smaksinnet

Lukt och smaksinnet är också väl utvecklat från födseln, barnet känner igen både föräldrars dofter och smaken av bröstmjölk tidigt. Detta bidrar till trygghet och en känsla av samhörighet.

Synen är det minst utvecklade sinnet

Synen är det minst utvecklade sinnet, det nyfödda barnet ser suddigt till en början men bäst på ett avstånd av 20-30 cm. Efter ungefär en månad kan barnet följa dig med blicken och få ögonkontakt. Genom att le och prata med ditt barn så kommer hen snart att spegla dina ansiktsuttryck och svara med ett leende. Barn föredrar och har lättast att se glada och ljusa färger, gärna med tydliga kontraster. Vid 2 månaders ålder kan barnet se alla färger.

Barnets språk tillsammans med den sociala förmågan

Barnets språk tillsammans med den sociala förmågan börjar utvecklas från ungefär 2 månaders ålder, då börjar barnet ljuda och härma. Ansikten är det som fascinerar mest och ögonkontakten är central i barnets värld. Ta till vara på stunder då barnet visar intresse genom ögonkontakt och passa på att namnge rörelser, ansiktsuttryck, kroppsdelar, joller och ljud så att barnet känner sig bekräftat. Genom att upprepa samma fraser och ramsor vid dessa tillfällen så kommer barnet snart att känna igen dessa som rutiner och så småning om ”svara” på dem genom ljud eller rörelser. Sätt gärna egna ord på favoritsånger – det är rösten och språkmelodin som barnet lyssnar till. Var tydlig så att barnet förstår genom att lägga till kroppspråk som förstärkning, tillsammans med mimik och betoningar. Då lär sig barnet att känna igen!

Runt 6 månaders ålder kan barnet börja skilja på olika ljud och röstlägen, och kan reagera på de ord som de känner igen. Jollret börjar nu bli mer nyanserat och barnet testar olika ljud, röstlägen och konsonanter. Fortsätt berätta om vad ni gör tillsammans så kommer barnet börja relatera till och känna igen omgivningen på ett tryggt sätt. Barnet kommer även vilja visa uttryck för vad hen vill och tycker om. Visa och läs pekböcker och fortsätt med rörelse, ramsor och sånger så kommer barnet visa mer och mer intresse och utveckla sin förmåga att kommunicera.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey