Dianas recept: pesto på avokado

Pesto är en riktig klassiker som alltid fungerar och just denna pesto gjord utav avokado är ett recept som vi älskar. Rätten är gjord av Diana Gran, en matälskande hemmakock som kom fyra i Sveriges Mästerkock 2021. Avokadopeston serveras tillsammans med kyckling, vita bönor och ärtor – tillsammans utgör de en hälsosam och mättande måltid som är perfekt för gravida.

Om du inte har tid att göra egen pesto är det okej att köpa färdig och mixa med en mogen avokado. Så gör Diana själv när hon inte orkar (vilket kan bli ofta).. och det blir precis lika gott! Peston blir extra krämig, nästan gräddig, med avokado i.

Recept på pesto med avokado

För två personer
Tillagningstid: ca 20 min

Ingredienser:
250 g stora vita bönor på burk (ha mer bönor om du är hungrig)
2 dl frysta gröna ärtor
2 kycklingfiléer

Ingredienser till avokadopesto:
1 mogen avokado
1 knippe basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1 dl riven parmesan
½ dl pinjenötter eller blötlagda cashew nötter

Gör såhär:
1. Om du gör peston själv, mixa alla ingredienser till peston i en stavmixer. Om du köper färdig pesto, blanda med en mogen avokado i en skål.
2. Koka ärtorna i 1 minut. Kyl ner med kallt vatten.
3. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek kycklingen i olivolja under ca. 10 minuter på medelvärme. Lägg gärna på locket efter halva tiden för att få kycklingen saftig.
4. Häll av bönorna och häll dem i en skål. Tillsätt ärtor och pesto, blanda.
5. Lägg upp på tallrik som på bilden. Denna rätt är lika god kall som ljummen. Nästan godare kall tycker jag, så den går att förbereda i förväg.

Tre nyttiga ingredienser för dig som är gravid:

Vita bönor är en viktig källa till järn, som många inte får tillräckligt av under graviditeten. Det finns också mycket fibrer i bönor som hjälper till med förstoppning vilket inte är helt ovanligt.

Avokado innehåller folsyra som är viktigt i början av graviditeten. Avokado innehåller mycket järn som är ett bra alternativ till kött. Det innehåller även mycket mineraler, vitaminer och nyttiga fetter. Dessutom innehåller avokado kolin som är viktigt för barnets utveckling av hjärnan och nervsystem.

Kyckling är ett magert protein med viktiga vitaminer och mineraler för dig som gravid. 100g kyckling täcker 50% av det dagliga behovet av protein för gravida. Kyckling innehåller också omega 3 och kolin som är väsentligt för fostrets hjärnutveckling.

*

Diana Gran är en matälskande hemmakock som kom fyra i Sveriges Mästerkock 2021. Förutom att laga mat är Diana fotograf och konstnär. Hon är bosatt i Paris, gravid med sitt första barn och brinner för god och bra mat! Om du är nyfiken på Diana hittar du mer av henne och hennes recept enklast på instagram under @dianasdeliciousdiary.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey