Den första tiden som nybliven förälder är ofta väldigt omvälvande. Plötsligt har det tillkommit en ny liten varelse i familjen och många saker man tagit förgivna förändras.
Det sker stora förändringar på en psykologisk nivå vilket kan lämna förväntningar av att bli förälder ouppfyllda under den första tiden efter förlossningen. Förutom att lära känna lilla bebisen, väcker det nya föräldraskapet blandade känslor – både positiva och negativa – vilket är normalt. Det är vanligt att förälskelsen för bebisen, som man kanske har förväntat sig skall infinna sig direkt efter förlossningen, först kommer efter ett litet tag när man börjat lära känna och knyta an till sin lilla bebis.
Samtidigt som man känner lycka, eufori och stark förälskelse i barnet kan man oroa sig för sjukdomar, olyckor eller att man själv ska råka orsaka barnet skada. Som nybliven förälder kan man känna skuld över negativa automatiska tankar såsom ”jag är inte tillräckligt bra förälder”, ”tänk om barnet traumatiseras om jag inte omedelbart kan ta upp det när det skriker”, ”tänk om jag råkar tappa barnet”. Det är vanligt att hamna i känslostormar av alla dess slag som nybliven förälder. Oro är jobbigt att känna men oro är trots allt en livsviktig instinkt som gör en till en bättre förälder.
I en lagom dos är oro bra för barnet, den gör en medveten om potentiella faror exempelvis om barnet har för lite kläder på sig eller verkar ha en sjukdom. Ofta lägger sig den största oron efter att barnet är ca tre månader, då brukar en trygghet infinna sig. Om oron fortsätter, tar över och börjar hindra en i vardagen genom att exempelvis undvika aktiviteter som det inte finns någon anledning att undvika bör man ta upp det med BVC som kan råda eller hjälpa vidare. Är man två föräldrar i partnerskap är det viktigt och hjälpsamt att bekräfta och stötta varandra snarare än att låta oron smittas mellan varandra.
Att…
• Känna oro kring sitt föräldraskap (gör jag rätt, är jag tillräckligt omhändertagande etc.)
• Känna oro kring barnets utveckling (varför gör barnet så, är detta normalt etc.)
• Uppleva känslosvängningar; lycka, irritation, rädsla, upprymdhet, trötthet, sorg, glädje
… är helt normalt så längre oron eller känslosvängningarna inte tar över vardagen eller leder till undvikanden av aktiviteter som egentligen inte behöver undvikas såsom ta en promenad med barnet, ta med barnet när man handla mat eller ta en fika med en kompis.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey