Moderkakan – vad är det egentligen?

Moderkakan är ett tillfälligt organ som ger ditt foster näring under graviditeten. Utvecklingen av detta organ börjar redan några dagar efter befruktningen.

Moderkaka kallas på medicinskt språk för placenta. Det är ett unikt organ på grund av att den innehåller genetiskt ursprung från två individer – fostret och den gravida. Moderkakans övergripande uppgift är att *utbyta cirkulation mellan foster och den gravida. Det innebär att moderkakan ser till att fostret kan utbyta syre och koldioxid (såsom vi andas via lungorna), men även näringsämnen, hormoner och elektrolyter samt avlägsna slaggprodukter. Moderkakan kallas även för livets träd och består av just en trädliknande struktur.

Hur bildas moderkakan?

Tidigt i graviditeten bäddar embryot in sig i livmoderväggen och delar på sig. Den ena delen kommer att bilda fostret medan den andra delen börjar att bilda moderkakan. Moderkakan kommer att sitta där embryot väljer att bädda in sig. Det kan vara högt i livmodern (fundus), i fram- eller bakvägg eller i nedre delen av livmodern. Allt eftersom graviditeten fortskrider och livmodern växer, brukar moderkakan dra sig uppåt. Om du har en moderkaka som ligger lågt placerad vid ditt rutinultraljud (ca 5%), betyder det därför inte att den kommer ha samma position närmare förlossningen (ca 0.5%).

I moderkakan finns små bassänger av den gravidas blod som sköljer över de blodkärl som leder till fostret. Däremellan finns filter som ser till att fostret och den gravidas blod aldrig blandas. Detta skyddar fostret från många bakterier men även en del virus. I slutet av graviditeten släpper detta filter igenom större molekyler som till exempel antikroppar, för att hjälpa till att bygga upp fostrets immunförsvar. Blodet kan dock komma att blandas vid exempelvis trauma, vändning av foster och invasiv fosterdiagnostik, och kan vara av betydelse om den gravida har negativ blodgrupp och fostret positiv (mer om det kan du läsa i artikeln om RhD-immunisering).

Här kan du läsa om livmodern och fostervatten!

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey