Konkreta situationer där du får hjälp av din gravidförsäkring

Sponsrat av Länsförsäkringar

Det kan vara svårt att veta exakt vad en gravidförsäkring kan hjälpa till med och vad den täcker. Tydliga exempel på varför man bör teckna en gravidförsäkring brukar underlätta för att förstå vad den kan göra för dig – och det är precis det vi ska hjälpa dig med i två exempel nedan!

En gravidförsäkring är en försäkring som du enbart behöver ha under några månader av ditt liv, men som kan göra stor skillnad för dig om något oförutsägbart inträffar. En ekonomisk trygghet och ett stöd är en sådan sak som din gravidförsäkring hjälper dig med – men när är det? Nedan har vi tagit upp två exempel där Länsförsäkringars gravidförsäkring Gravid Plus kommer in och hjälper till med ekonomisk ersättning.

Om du vill läsa mer om Länsförsäkringars gravidförsäkringar Bas och Plus så kan du göra det här.

Det är lätt att tänka att ”*det där händer inte mig*” – men vem som helst kan råka illa ut och en försäkring finns för att hjälpa till.

Exempel 1: Havandeskapsförgiftning

På MVC visar det sig att en blivande mamma har fått högt blodtryck i åttonde månaden och skickas därför till sjukhus. Hon blir inlagd då hon drabbats av havandeskapsförgiftning. Det leder till att hon efter 4 dagar måste göra ett akut kejsarsnitt. Barnet föds för tidigt och därmed behöver de stanna kvar på neonatal-avdelningen.

Såhär mycket betalas ut:

Ersättningen är skattefri och landar totalt på 18 800 kr

 • Ersättning för havandeskapsförgiftning 3000 kr
 • Sjukhusvistelse mamma 4 dygn 800 kr
 • Akut kejsarsnitt 3000 kr
 • Sjukhusvistelse barn 60 dagar 12 000 kr

Om mamman endast haft Gravid BAS hade ingenting av ovanstående ersatts.

Exempel 2: Ett barn som föds med en diagnos

Vid rutinultraljudet upptäcks en hög risk för att det ofödda barnet kan ha en medfödd sjukdom. Barnet föds med diagnosen downs syndrom. Eftersom mamman hade tecknat och betalat för gravidförsäkringen Plus innan rutinultraljudet gjordes, kunde de få ersättning för diagnosen. Ersättningen är skattefri.

Såhär mycket betalas ut:

Ersättning downs syndrom 50 000 kr

Om mamman endast haft Gravid BAS hade ovanstående inte ersatts.

Såhär gör Länsförsäkringar för att komma fram till varje ersättningsbelopp:

Ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på vad det är som har inträffat. De olika ersättningsnivåerna och exakta belopp kan du läsa om hos Länsförsäkringar, klicka här.

Bedömningsprocessen för att avgöra en exakt ersättning brukar gå till på följande vis:

 • Skaderegleraren brukar vanligtvis hämta in journaler från vårdgivare och gör sedan en bedömning utifrån på om händelsen är ersättningsbar.
 • Vid skadehändelser där fasta belopp gäller görs en bedömning på om skadan uppfyller kraven enligt försäkringens villkor innan en utbetalning görs.
 • För skador som ersätts med medicinsk invaliditet kan beslut om ersättning göras först när det går att fastställa medicinsk invaliditetsgrad.

Teckna en gravidförsäkring hos Länsförsäkringar och läs mer genom att klicka här.

Glöm inte att även teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt när ditt barn är fött. Läs mer om barnförsäkringar och de olika paketen här.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey