Forskning visar att kvinnor/mammor i större utsträckning tenderar att utföra sysslor i hemmet och omkring familjen, jämfört med män/pappor. Vi vet att hälsan främjas för både mamma, pappa som såväl barn, om föräldraskapet är jämställt.
Ett jämställt föräldraskap handlar bland annat om att bidra likvärdigt i omvårdnaden kring barnet och hemmet, men även möjligheten till att kunna arbeta heltid och få möjlighet till egentid och mental återhämtning. Jämställdhetsarbetet är viktigt redan under graviditeten och skapar förutsättningar för exempelvis en positiv förlossningsupplevelse och den första tiden med barnet. Både lång- och kortsiktiga hälsoeffekter ses hos alla familjemedlemmar som lever i ett jämställt föräldraskap.
Samtala gärna med varandra hur ni inom parrelationen kan fördela sysslor för att främja ett jämställt föräldraskap. Det här kan ni göra redan under graviditeten. Det handlar om sysslor såsom inkomstbringande arbete, hushållsarbete, omsorg kring barnet, fritidsaktiviteter och egentid.
För att tydliggöra era insatser kan ni göra en lista på sysslor så ni kan identifiera vad var och en av er engagerar er i. Genom att lista era sysslor identifierar och bekräftar ni respektive persons engagemang och tidsåtgång. Sysslornas omfattning kan komma att variera utifrån hur er livssituation ser ut just nu. Det är kanske inte så att allt måste ske 50/50 utan kan komma att variera beroende på om någon av er exempelvis är föräldraledig.
Det viktiga är inte vem som gör vad, eller i vilken utsträckning, utan att ni båda känner att det är en jämställd energiåtgång åt gemensamma sysslor, åtminstone i det långa loppet. Tänk på att vara föräldraledig innebär ett heltidsjobb i sig, där man ofta konstant behöver övervaka barnet/barnen. Det kan för den som inte är föräldraledig vara svårt att föreställa sig den mentala stress som det i längden kan skapa. Den som är föräldraledig spenderar i hög utsträckning sina dagar i och omkring hemmet. Denna brist på kontraster i miljön och variation i roller som ett arbete annars skulle ha bidragit till kan för vissa kännas enformigt. Det kan även innebära begränsade möjligheter att träffa andra vuxna. I slutändan handlar det inte om att dela upp allt exakt lika varje dag, utan det viktiga är att ni känner att bägaren inte rinner över hos den andra. Det kan därför vara bra att då och då stämma av hur det känns för respektive part i ”hemmaföretagandet”. Vi tror att ett välfungerande team är bättre än summan av dess delar.
Listan på sysslor kan exempelvis innefatta:
• Betalt arbete (arbeta heltid/deltid/VAB etc)
• Omsorg gällande barn (Föräldraledighet/lek/socialt samspel med andra barnfamiljer/ge mat/sova med barnet/organisera klädköp, behov, namnmärka etc/hygien kring barnet/trösta/läsa/egentid med barnet/barnen/utan den andra föräldern/läxhjälp/föräldramöten)
• Familjeliv (sköta kontakt med släkt och vänner/ta initiativ till familjeaktiviteter och planera dessa/köpa presenter/ordna kalas/planera semester/planera dater/ etc)
• Fritid/egentid (egentid hemma och ute/sovmorgon/ostörd sömn etc)
• Hushållsarbete (Städa/vattna blommor/organisera och bokföra/byta lakan/göra research till inköp och behov/trädgårdsarbete/byta glödlampor/gå ut med soporna/sköta ekonomi/handla mat och se vad som är slut eller behövs/planera måltider/diska/plocka undan etc)
• Eventuella övriga punkter
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey