Igångsättning av förlossning – Induktion

I vissa fall behöver man sätta i gång en förlossning, då hjälper man kroppen på olika sätt så att livmoderhalsen blir mjuk och redo för att med hjälp av värkarna kunna öppna sig.

Orsaker till igångsättning av förlossning

Kanske funderar du kring hur en förlossning sätts igång om den inte kommer igång naturligt? Igångsättning av en förlossning kan ske av flera orsaker. Det kan exempelvis vara orsaker såsom havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes men även överburenhet och lång vattenavgång. Inom vården kallar vi igångsättning för induktion.

Val av igångsättningsmetod beror på hur mogen din livmoderhals är, men även om det finns några individuella riskfaktorer såsom tidigare kejsarsnitt. Barnmorskan eller läkaren kommer att göra en vaginalundersökning för att bedöma din livmoderhals riktning, konsistens, hur långt huvudet trängt ner i bäckenkanalen, hur mycket som finns kvar av din livmoderhals men även om modermunnen öppnat sig något. Det kan vara så att fostrets huvud inte är fixerat eller att ditt fostervatten redan har avgått. Beroende på resultatet av undersökningen finns olika igångsättningsmetoder.

Igångsättningsmetoder:

• Medicinering med hjälp av prostaglandiner (kan tas via munnen eller vaginalt)
• Vidgning av livmoderhalsen med hjälp av en ballongkateter
• Ta hål på fosterhinnorna (amniotomi) och därefter värkstimulerande dropp vid behov

Om din livmoderhals är mycket omogen brukar igångsättningen i regel inledas med medicinering av prostaglandiner som gör att livmoderhalsen mognar på sig. Medicineringen kan ges vid upprepade tillfällen och barnmorskan utvärderar om du får värkar mellan doserna och kör CTG för att se att fostret mår bra i magen.

För att kunna få in en ballongkateter krävs det att du är öppen så pass mycket att det går att föra in katetern (ca 1-2 cm), men även här kan det vara så att du får börja med medicinering för att den inte känns tillräckligt mogen. Barnmorskan kommer sedan att komma och dra i ballongen med jämna mellanrum för att se till att den sitter spänt och trycker optimalt på livmoderhalsen. Tanken är att den ska generera liknande effekt på livmoderhalsen som trycket från fosterhuvudet skulle ha gjort (men nu kanske inte ligger tillräckligt långt ner). När ballongen trillar ut är du öppen omkring 3-4 cm och igångsättningen följs i regel av att barnmorskan därefter *tar hål på fosterhinnorna*. Efter en stund kommer barnmorskan att undersöka dig för att utvärdera effekten av vattenavgången. Om du inte har fått en värkstorm eller öppnat dig spontant själv kan du komma att få ett värkstimulerande dropp. Det är inte säkert att du genomgår alla stegen beskrivet ovan, utan det beror på hur din livmoderhals reagerar på varje åtgärd och om dina fosterhinnor är intakta eller inte. I vissa fall öppnar du dig så pass fort av medicineringen att steget med ballongkatetern blir överflödigt. Glöm inte att det alltid rör sig om individuella bedömningar och att regionala riktlinjer kan skilja sig åt.

Ett tips är att förbereda dig på att en igångsättning kan ta tid, ibland lång tid över flera dygn. Försök därför att ta med er saker som kan hjälpa er att fördriva tiden. Glöm inte att den tid som du spenderar på sjukhuset innan du är i aktiv fas, skulle du annars sannolikt ha spenderat hemma.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey