Allt om icke-farmakologisk smärtlindring

Smärtlindring är en av de stora samtalsämnena när det kommer till en förlossning. I den här artikeln kommer vi gå igenom icke farmakologisk smärtlindring och de olika alternativen som finns.

Icke farmakologisk smärtlindring innebär att man blockerar eller lindrar smärtan från inre organ genom att beröra känselreceptorer i huden, som då konkurrerar ut nervimpulser från till exempel livmodern. Man skulle kunna beskriva icke farmakologisk smärtlindring som ett naturligt alternativ till andra smärtlindringsmetoder, och det är ofta det första alternativet som erbjuds den födande.

Med hjälp av distraktion och medveten andning kan du fokusera på annat än den fysiska smärtan och på så sätt kan upplevelsen av smärtan lindras eller förändras till något mer hanterbart.

Icke-farmakologisk smärtlindring att välja bland:

Värme – till exempel via värmekudde, varm dusch eller bad**

Massage – stimulerar hudens känselreceptorer och konkurrerar ut smärtsignalerna från livmodern**

Yoga – fungerar även toppen som graviditetsträning där du tränar på medveten andning tillsammans med fysiska övningar!**

• Psykiskt och/eller socialt stöd

Uppmuntran

Avslappningsövningar

Andningsövningar

TENS (transkutannervstimulering) – via små elektroniska plattor stimuleras hudens känselreceptorer och blockerar/lindrar även smärtsignalerna från livmodern. En TENS-apparat kan du hyra på vissa fysioterapeutmottagningar och vårdcentraler, men de finns även på många förlossningskliniker. Självklart kan du även köpa en TENS-apparat själv, men fråga gärna någon erfaren person då det finns en uppsjö av olika modeller.

Akupunktur – en metod som blivit alltmer populär inom förlossningsvården, både för smärtlindring men även i värkstimulerande syfte och för avslappning. Många barnmorskor är utbildade i att ge akupunktur.

Sterila kvaddlarbarnmorskan injicerar sterilt vatten i huden vilket stimulerar känselreceptorer i samma konkurrerande syfte som beskrivet ovan.

Vill du läsa mer om farmakologisk smärtlindring? Klicka här!

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey