Allt om hyperemesis gravidarum

Det är vanligt att må illa och/eller kräkas som gravid och så många som uppemot 80 procent av alla gravida drabbas i någon form. Hyperemesis gravidarum är en svår form av illamående som drabbar ungefär 0,5-2% av alla gravida.

Symtomen debuterar ofta mellan graviditetsvecka fyra till sju och är ofta som mest intensiva omkring graviditetsvecka nio. Illamåendet brukar avta för de allra flesta (omkring 90%) efter graviditetsvecka 16-20. För omkring 10% kvarstår illamåendet och kan även komma och gå under andra halvan av graviditeten.

Hyperemesis (hyperemesis gravidarum) är inget vanligt graviditetsillamående utan en svår form av illamående och kräkningar under graviditet som debuterar tidigt och drabbar 0.5-2% av alla gravida. Hyperemesis påverkar allmäntillståndet, leder till viktnedgång, uttorkning och rubbningar i saltbalansen och energiomsättningen.

Omkring 3.6% av alla med hyperemesis behöver läggas in på sjukhus för vård och är därmed den vanligaste orsaken för sjukhusinläggning i tidig graviditet. Det är vanligt att du som får hyperemesis kräks många gånger per dag, men symtomen är högst individuella.

Hyperemesis gravidarum – varför drabbas man?

Orsaken till att drabbas av hyperemesis är inte helt klarlagd och är sannolikt beroende av flera faktorer. Forskning visar att det är mer troligt att drabbas om du har en mamma, moster, syster eller mormor som haft hyperemesis. Det är vanligare att drabbas av hyperemesis om du väntar fler barn än ett, varför forskare tror på bland annat ett hormonellt samband. Forskning visar även att du kan ha ökad risk om du annars lider av åksjuka, migrän eller illamående under hormonella preventivmedel. Forskning visar alltså på en viss genetisk orsak till hyperemesis, men man vet ännu inte varför det inte genererar sjukdom hos alla. Om du en gång fått hyperemesis är det vanligt att du får det även i eventuellt nästkommande graviditet(er).

Om du är drabbad av svår hyperemesis kan det vara oerhört psykiskt påfrestande med exempelvis ångest och depression till följd. Det är därför viktigt att du tar hjälp och stöd av den vård som finns under din graviditet. Berätta för din barnmorska om du lider av onormalt mycket kräkningar. Du kan då få hjälp i form av läkemedel mot ditt illamående och dietisthjälp för att optimera ditt näringsintag men även råd om vad som kan vara lättast att få i sig om man är illamående. Du kan även få samtalsstöd om du behöver, antingen av din barnmorska eller psykolog/kurator. Kräks du så pass mycket att ditt allmäntillstånd påverkas är det till akutmottagningen du ska vända dig. Du kan då även få hjälp med att få i dig näring via dropp och ibland behöver du ligga inne på sjukhuset till dess att du blir bättre.

Vilken behandling ges vid hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis är alltså ett onormalt illamående och kräkningar under graviditet som påverkar allmäntillståndet. Stå på dig och ta hjälp – det är viktigt att du får den vård och det stöd du behöver. Du kan få hjälp med:

• Medicinering mot illamående
• Dietistkonsultation
• Samtalsstöd
• Stöd av din barnmorska
• Akutsjukvård om ditt allmäntillstånd är påverkat

När blir sjukskrivning aktuellt vid gravid illamående?

Om du mår så pass dåligt att du upplever både psykisk och fysisk nedsatthet på grund av ditt illamående så kan du bli sjukskriven. Detta sker vanligen när illamåendet begränsar dig så pass mycket att du inte kan utföra dina arbetsuppgifter, exempelvis på grund av koncentrationssvårigheter, lågt blodtryck, nedstämdhet eller uttorkning. Om du tror att du behöver bli sjukskriven på grund av ditt gravid illamående så ska du prata med din arbetsgivare för att diskutera anpassning av arbetsuppgifter och arbetstid.

Här kan du läsa om GBS under graviditeten.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey