Att se till att ens barn får i sig tillräckligt med mat är en grundläggande biologisk drift i föräldraskapet. Så, hur mycket bröstmjölk äter en bebis? Det är en vanlig fråga som föräldrar ställer sig. Exakt hur mycket barnet får i sig vid varje amningstillfälle är svårt att veta, de flesta barn brukar äta sig mätta och visa när de inte vill ha mer.
I dagens samhälle där vi är vana att kunna kontrollera saker som gör oss oroliga upplever många därför frustration i att inte veta exakt hur mycket bebisen äter vid varje amningstillfälle. Kontrollbehovet kan ligga i att bebisen ammar på ett annat sätt än hur man kanske föreställer sig hur det skulle gå till. När föreställning och realitet krockar kan det kännas frustrerande och det är därför inte konstigt att vi försöker skapa kontroll över situationen.
Under amning styr barnen själva hur mycket de äter och det går inte att anta hur mycket de får i sig. Barn lägger själva sina beställningar inför nästa måltid, så ju oftare de ammar, desto mer mjölk produceras och omvänt. Barnet är överlägset bäst på att suga ut mjölk ur bröstet och går inte att jämföra med om du exempelvis skulle pumpa ut bröstmjölken.
Det har spekulerats i forskning kring huruvida ammande barn minskar risken för fetma och övervikt senare i livet eller inte. En motivering till att så skulle kunna vara fallet är eftersom barnen ammar efter mättnadskänsla och på så sätt lär sig styra sitt matintag efter känslor som exempelvis mättnad.
Har du en bebis som kräks mycket kan det se ut som om bebisen kräks enorma volymer, men de kräks oftast upp det överflöd som en glupsk bebis får i sig och det ser mer ut än vad det verkligen är. Försök att känna tilltro i att barnet själv vet hur mycket hen får i sig och var lyhörd för bebisens signaler när hen vill amma. Om du känner dig orolig och rädd kan det tvärtom hämma barnet i amningen och det kan bli svårare för din mjölk att rinna till. BVC ser till att ditt barn mår och växer som hen ska.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey