Visste du att hormoner utsöndras vid amning och hjälper till att både producera och driva ut bröstmjölk? När barnet börjar suga på bröstet frisätts dessa hos mamman – men hur fungerar det egentligen?
Mängden bröstmjölk anpassas efter barnets behov och barnet lägger själv in beställning inför nästa måltid. Enkelt uttryckt ökas bröstmjölkproduktionen av att barnet ammas ofta (framförallt nattetid) och omvänt minskar produktionen om du ammar mer sällan.
Den första volymen bröstmjölk som barnet dricker vid amningstillfället är mer utspädd för att släcka den värsta törsten, medan den senare volymen är mer koncentrerad och mättande. På detta sätt kan ett ammande barn därför aldrig ammas för ofta. Är det till exemplet varmt ute och barnet blir törstigt, dvs vill amma oftare, anpassar sig mjölkens sammansättning efter behovet.
Efter förlossningen ställer kroppen om sig hormonellt från att ha varit gravid till att producera bröstmjölk. Hormonerna prolaktin och oxytocin stimuleras hos den ammande och hjälper till med att både producera och driva ut mjölken.
Prolaktin är det mjölkbildande hormonet och utsöndras i pulsationer från hypofysen, en liten körtel i hjärnan. Prolaktinet utsöndras som mest på natten.
Oxytocin är vårt lugn- och ro hormon som hjälper till att driva ut mjölken. Frisättning av oxytocin främjas när individen är lugn och trygg. Oxytocin utsöndras också från hypofysen och är det hormon som frisätts vid exempelvis massage som gör att vi känner oss lugna och behagliga. Oxytocin hjälper även livmodern att dra ihop sig, detta är varför amning bidrar till minskad blödning efter förlossning.
Källa: 1177.se
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey