Ett välbalanserat och bra mål när du är gravid och vill träna skulle kunna vara att bibehålla kondition och styrka. Det är också bra att våga belasta kroppen i naturliga rörelser anpassade för graviditetens faser, men kanske inte att sträva efter topprestationer. Träningen bör fokusera på välmåendet och ske om det känns bra!
Varje kvinna och graviditet är unik, därför är det svårt att utforma generella råd om gravidträning. Tidigare träningsvana, eventuell smärtbild eller medicinska komplikationer är faktorer som kommer att styra hur träningen kan anpassas efter den gravida kroppen.
Det som är gemensamt för alla gravida är den förändrade tyngdpunkten ihop med det ökade trycket nedåt. Därför är det viktigt att stärka bäckenbotten. På så sätt underlättas det ökade kravet som en allt tyngre graviditet och hormonell påverkan innebär innebär på kroppen. Även efter en förlossning är det bra att ha kontroll över bäckenbotten för att också kunna hitta tillbaka till bäckenets normala funktioner och styrka. För anpassade övningar som du kan göra för din bäckenbotten, se videon stärk din inre cylinder.
Det är en god idé att träna muskler som påverkar kroppens positionering och hållning eftersom den växande magen bidrar till den förändrade tyngdpunkten. Dessa muskler är rygg, säte och djupliggande stabiliserande magmuskulatur. Genom att träna dessa muskler kan du bidra till att undvika de ryggproblem som är väldigt vanliga i samband med både graviditet och tiden efter förlossning. Träningen kan även stärka ryggraden och hjälpa till att minska viss smärta, samtidigt som träningen i sig bidrar till ett större välmående.
Det brukar kännas bra att hitta någon aktivitet som bidrar till regelbunden rörelse. Vilken aktivitet detta är kan du prova dig fram till! Många gravida uppskattar känslan av viktlöshet genom simning och känslan av att stretcha ut den ömma kroppen på gravidanpassad yoga. Andra vill ägna sig åt den aktivitet eller sport de vanligtvis utövar, men anpassar intensitet och rörelseomfång till sin graviditet. För många känns det bra med promenader i lugn takt i den friska luften, förutsatt att man inte lider av foglossning.
Ett bra mål för träning vid graviditet är att träna för att bibehålla kondition och styrka, och att våga belasta kroppen i naturliga rörelser, snarare än att sträva efter topprestationer. Träningen bör fokusera på välmåendet och ske om det känns bra!
Vilken form av träning som passar dig bäst vet bara du, så se till vem du är som person och fundera över hur du kan må så bra som möjligt både under din graviditet och efteråt.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey