Gravid med tvillingar: Tvillingförlossning

Målet är nära, även om det kan kännas som en lång resa kvar. Som gravid med tvillingar så planeras förlossningen noga tillsammans med en läkare. Hälften av alla som ska genomgå en tvillingförlossning genomgår kejsarsnitt, och andra hälften vaginal födsel.

Det kan kännas som en evighet kvar, men slutet börjar närma sig! Den sista trimestern är här och i slutet av denna period får ni äntligen träffa era små bebisar. En tröst för den som väntar tvillingar är att man ofta inte går längre än till vecka 38+0. Men det kan vara bra att vara inställd på att tvillingar ofta väljer att komma ut tidigare än så, 50 % föds före vecka 37+0.

Planera tvillingförlossning

Under den sista trimestern kommer ni att träffa en läkare för att planera er kommande tvillingförlossning. Det är ungefär 50/50 om det planeras för en vaginal förlossning eller ett planerat kejsarsnitt. Orsaker som kan avgöra hur planeringen för er förlossning ser ut är hur tvillingarna ligger i livmodern samt om man fött barn tidigare då tidigare förlossningssätt kan avgöra den kommande planeringen. Med hjälp av ultraljud kontrolleras barnen och deras mående kan avgöra valet av förlossningssätt.

Om det blir en vaginal tvillingförlossning ser själva öppningsfasen ut som för den som väntar ett barn. På förlossningen är det ofta en barnmorska och en undersköterska som tar hand om de blivande föräldrarna och ansvarar för förloppet framåt. Bebisarna övervakas kontinuerligt med CTG som kontrollerar bebisarnas hjärtfrekvens. När det sedan är dags för bebis nummer ett att födas kommer ert förlossningsteam att bli större. I rummet finns då oftast två barnmorskor, en till två förlossningsläkare, en barnläkare och två undersköterskor.

Efter det att bebis nummer ett är född hjälper läkaren eller barnmorskan till att styra ned bebis nummer två så att den inte hamnar på tvären. Bebisens läge kontrolleras sedan ofta med ultraljud. Livmodern kan nu göra en paus innan det är dags för bebis nummer två att födas. Hur lång tid det tar är individuellt och barnet kommer att övervakas med CTG under tiden. Om barnet inte mår bra eller att det drar ut på tiden kan det bli aktuellt att avsluta förlossningen med hjälp av sugklocka, tång eller kejsarsnitt.

Planerat, akut eller omedelbart kejsarsnitt?

Ett kejsarsnitt kan ske planerat, akut eller omedelbart. Vid ett planerat kejsarsnitt har de blivande föräldrarna fått ett datum, ofta kommer man in samma morgon till förlossningen. Det kommer att vara mer personal på plats: två barnmorskor per bebis, två undersköterskor, förlossningsläkare och barnläkare. Vid det flesta planerade kejsarsnitten är du vaken, det ges en spinalbedövning vilket innebär att du är bedövad från en bit ovanför naveln och nedåt. Magen tvättas och det sätts upp ett skynke mellan de blivande föräldrarna och operationspersonalen. Du får även en urinkateter för att du inte kan kontrollera blåsan själv. Innan operationsstart testar förlossningsläkaren att bedövningen tagit ordentlig. Det går ofta snabbt för barnen att komma ut, och de tas emot av varsin barnmorska som sedan visar upp barnen direkt för föräldrarna.

Om barnen skulle behöva lite hjälp i starten finns barnläkare på plats för att se efter hur barnen mår utanför livmodern. Förlossningsläkaren syr sedan ihop operationssnittet och efter det får du en plats på uppvaket, där du behöver få tillbaka känseln i benen innan du får åka vidare till vanliga BB.

Ett akut kejsarsnitt sker på samma sätt, det behöver ske lite snabbare men ofta finns det tid för förberedelse och kort information som ges innan.

Vid ett omedelbart kejsarsnitt går allt väldigt fort och den som föder sövs ofta. Vid detta alternativ finns det dock inte mycket tid för information och som förälder får man istället informationen efter förlossningen. Detta alternativ används om barnen i magen är påverkade, alternativt om den som föder inte mår bra eller får komplikationer av något slag. Eftersom ni får veta vilket förlossningssätt man planerar för er kan det vara bra att läsa på. Planeras det för en vaginal födsel ska man dock alltid vara inställd på att det kan bli ett kejsarsnitt.

Källa: 1177.se

Här kan du läsa om första, andra och tredje trimestern i en tvillinggraviditet.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey