Gravid vecka 9 | Embryot börjar se ut som ett barn

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 9. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 9 är embryot lika stort som ett körsbär.

Bebis: Embryot börjar se ut som ett barn

Embryot är cirka 20 millimeter mellan huvud och stjärt!

Utveckling

I vecka 9 kan embryot börja göra en del enklare rörelser. Dessa är viktiga för muskel- och ledfunktionerna hos embryot, men de är inte viljestyrda utan sker såhär tidigt via reflexer. Trots att embryot rör sig inne i dig under större delen av dygnet är det ingenting som du kommer känna av än på ett tag. Det är dock inte alltför långt bort! Även om det kan variera rejält från kvinna till kvinna och beroende på var i livmodern som moderkakan är placerad, känner många kvinnor fosterrörelser runt vecka 18-24.

Armarna som började utvecklas i föregående vecka har nu fått armbågar och fingrar börjar växa ut på händerna, som fortfarande har simhud mellan fingrarna. Fötterna fortsätter också att utvecklas och har nu börjat få små tår.

Ögonen sitter än så länge på sidan av huvudet, men den här veckan börjar ögonlocken utvecklas. Munnen håller på att bli färdigställd i denna vecka och utvecklingen av tändernas anlag i käken fortsätter, samtidigt som gom och tunga börjar ta form.

Könsorganens utveckling

Från och med vecka 9 börjar också könsorganen utvecklas i olika riktningar beroende på kön. Kromosomuppsättningen XX eller XY styr utvecklingen av antingen testiklar eller äggstockar. Beroende på kromosomuppsättning så bildas sedan de olika könshormonerna, som kommer att föra utvecklingen av könet framåt. Från början ser det ut som två små kullar med en knopp i mitten oavsett om det är en slida eller snopp, men i ett senare stadie kommer man kunna skilja könen åt.

Mamma: Gravid i vecka 9 – är det nu magen syns?

Din livmoder är nu dubbelt så stor som när du inte är gravid!

Mående

Känslan av mensvärk och att behöva kissa brukar vara påtaglig nu, och det beror på att din livmoder håller på att växa. Dessutom börjar tarmarna att svullna och tillsammans kan de trycka mot din urinblåsa. Tarmarna rör sig långsammare som en effekt av hormonerna, och de sväller för att musklerna blir mer avslappnade.

Även om livmodern har dubblats i storlek så går den inte att känna utanpå kroppen. Vissa kvinnor märker stor skillnad på magens storlek mot dess normala tillstånd, medan vissa inte hunnit märka någon skillnad alls. Kom ihåg att inte jämföra din växande mage med andra gravidas – alla kvinnokroppar är unika och graviditeter lika så. Lita på att din kropp förändras på precis det sätt som den behöver.

Hormoner och blödningar

Det ökade hormonpåslaget under graviditeten kan göra att du får svampinfektioner och/eller ökade flytningar. Tidigt i graviditeten är det även vanligt med blödningar. I detta skede av graviditeten är många oroliga för just detta och känner en rädsla för missfall. Försök att inte känna för mycket oro, inte heller över en eventuell blödning – det är ofta helt ofarligt för embryot och behöver inte innebära missfall.

Det kan blöda från slidans slemhinna på grund av svullnad, hormonomställning eller från ett kärl i slemhinnan som är mer vätskefyllt. Även en polyp i slidan eller livmodertappen kan orsaka blödning och är inte förknippat med att det blöder från livmodern eller kopplat till fostrets utveckling.

Ungefär 1 av 4 kvinnor kommer att blöda någon gång under sin graviditet! Om du känner oro över missfall eller över en eventuell blödning kan du alltid vända dig till din barnmorska, gynmottagning eller till gynakuten för att få råd eller hjälp att hantera oron.

Här kan du lyssna på vår podcast Baby Talk när vi pratar om blödning under graviditeten med barnmorskan Maria.

Skadliga ämnen under graviditeten

Potentiellt skadliga ämnen som kommer in i din kropp tas upp av blodet och kan nå fostret via moderkakan samt navelsträngen. Exempel på dessa skadliga ämnen är läkemedel, alkohol, rökning, snusning och droger. Dessa innebär alltså en ökad risk för fostret under graviditeten och ska därför undvikas helt.

Om du behöver hjälp eller stöd i att sluta med ett beroende kan du vända dig till din vårdcentral eller barnmorskemottagning för att få den hjälp du behöver. Det finns även särskilda mottagningar för dig som lever i, eller har levt i en relation med beroende eller riskbruk.

Kom ihåg att vårdresan under graviditeten skiljer sig från region till region. Prata med din barnmorska om vad som gäller där just du bor.

Här kan du läsa om vecka 8.

Här kan du läsa om vecka 10.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey