I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 8. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 8 är embryot lika stor som ett hallon.
Embryot utvecklas och växer varje dag, så i slutet på denna graviditetsvecka är embryot ca 15 millimeter!
I den här veckan anläggs de stora organsystemen så som mag- och tarmkanalen, njurar och lungor. Nu börjar de alltså både att växa och utvecklas för fullt! Det gör även hjärnan, magsäcken, det centrala nervsystemet och ryggkotorna. Tänk att allt detta sker inuti det lilla 15 millimeter embryot? Det är faktiskt helt fantastiskt.
Det pågår alltså en enorm utveckling i den här veckan. Hjärtat börjar till och med pumpa runt blod i alla de små blodkärlen som hunnit bildas. Armar och ben fortsätter att växa och händerna börjar ta form som små paddlar. Även fötternas tår börjar utvecklas och embryot kan göra små, små rörelser. Två fördjupningar som ska bli ögon formas och ögonlocken skapas, precis som två små knoppar som kommer att bilda öron. Mun och näsa håller på att utvecklas men än så länge har de ett gemensamt hål där tungan börjar ta form.
Nu har du gått in i den åttonde veckan och troligtvis känt till graviditeten under några veckor. För vissa är beskedet glatt och lätt att smälta medan andra får nyheten som en överraskning som tar lite tid att acceptera. Vad du än känner och oavsett hur långt du har hunnit bearbeta alla tankar kring din graviditet, så ska du komma ihåg att alla känslor är okej. Du har cirka 32 veckor kvar att förbereda dig inför allt som väntar!
När du är gravid utsöndrar din kropp hormonet progesteron, som behövs för att upprätthålla graviditeten. Det kan bidra till att dina tarmar arbetar långsammare än vanligt, och du kan bli förstoppad eller känna att din mage är uppblåst. För att underlätta eller motverka dessa besvär brukar det hjälpa att äta fiberrik mat, dricka mycket vatten och att röra på dig – det hjälper nämligen tarmarna att hålla igång. Om du ändå har besvär med trög mage eller förstoppning kan viss mat hjälpa dig. Du kan bland annat prova kiwi eller päron och olika frön (pumpa eller solrosfrön) som en del av frukosten eller mellanmålet. Se till att dricka rikligt med vätska så att inte fibrerna gör dig förstoppad. Du kan även ta hjälp av receptfria läkemedel mot förstoppning, din barnmorska kan guida dig i detta när du träffar henne!
Tips på mat med mycket fibrer är bland annat grönsaker, frukt, rotfrukter, bönor, linser, flingor, gryn, pasta och ris av fullkorn. Och drick rikligt med vatten så att fibrerna kommer till nytta! Om du lider av IBS kan det dock vara sunt att avstå en alltför fiberrik kost – prata med din barnmorska för att få råd om du är osäker på vilken typ av mat som passar dig.
Även rörelse hjälper tarmarna att arbeta och är ett bra sätt att förbereda kroppen inför den påfrestning som graviditeten innebär, särskilt i slutet.
Du kanske har hört talas om bäckensmärta, eller foglossning som man brukar säga i folkmun? Det kan drabba en del kvinnor och kommer ofta i den senare halvan av graviditeten. Bäckensmärta beror på hormonet relaxin som utsöndras under graviditeten för att mjuka upp fogarna och göra lederna i bäckenet mer rörligt, så att barnet ska kunna passera.
Tyvärr kan vissa kvinnor få otroligt ont, men genom att träna musklerna kring fogar och leder kan du stabilisera bäckenet och förhoppningsvis motverka eventuella smärtor ju längre graviditeten går. Om du har tränat innan du blev gravid kan du fortsätta träna som vanligt så länge det känns bra. Har du inte tränat tidigare så kan det vara ett bra tillfälle att börja stärka kroppen smått nu – om det känns rätt för dig och du har orken till det! Det viktigaste är att du ger din kropp vad den behöver.
Känner du att du har energi och mår bra kan alltså fiberrik mat och rörelse bidra till fortsatt välmående under graviditeten. Lyssna in kroppen och vad den orkar med, och håll igång i den mån som fungerar för dig. Vi vet att det kan kännas tungt! En bra balans av att göra sådant man vet är bra långsiktigt ihop med vad du behöver just nu är den absolut bästa ekvationen, men pusha inte dig själv mot någonting som kostar dig mer energi än vad det ger. Om konditionsträning känns svårt att hitta motivation till är styrketräning med fokus på axlar, rygg, inre bålmuskler, säte och lår att rekommendera. Lätt bäckenbottenträning och knipövningar är toppen genom hela graviditeten och då räcker det att göra det en liten stund när lusten kommer.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey