Gravid i vecka 6 | Nu bildas fostrets alla organ

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 6. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 6 är embryot lika stort som en liten sockerärta. 

Bebis: I vecka 6 bildas alla organ

Embryot har nu växt till att vara ca 4 millimeter. Det kanske låter minimalt, men det händer otroligt mycket i detta lilla embryo under den här veckan!

Utveckling

Nu är embryot 6 veckor gammalt, vilket innebär en viktig tid för utvecklingen. Från vecka 2-8 växer embryot nämligen på rejält! Visste du att embryo till och med betyder “något som växer”?

Nu börjar embryots alla celler dela upp sig beroende på vilket organ de ska bilda och grunden för många av de inre funktionerna skapas, så som hjärnan, nervsystem och könsorgan. Små veckformiga knoppar uppkommer på sidan av kroppsväggen, som så småningom kommer att utvecklas till små armar och ben.

Någon gång runt den sjätte eller sjunde veckan börjar hjärtat att slå, det sker vanligtvis runt dag 22-25 efter befruktningen och då är hjärtfrekvensen mellan 110-170 slag per minut. Det är ungefär dubbelt så snabbt som hos en vuxen!

Organ

De inre organen som magsäck och tarmar bildas nu och även de dubbla lager fosterhinnor som bebisen kommer att ligga i, omgiven av vatten. Ännu har dock nästan inget fostervatten hunnit bildas – men det kommer med tiden. Det som ska bli navelsträngen är inte färdigt och fyller ingen funktion än, men snart kommer navelsträngen transportera syre och näring till fostret från moderkakan!

Mamma: Gravid i vecka 6

Har din graviditet börjat sjunka in ännu? Eller har du precis fått reda på att du är gravid? Oavsett vad så väntar en spännande tid!

Ditt mående

Har du märkt av några humörsvängningar än? Eller att du behöver springa på toaletten ofta? Det är vanliga gravidsymptom tillsammans med illamående, trötthet, ömma och spända bröst och metallsmak i munnen. Det är dock inte alls konstigt om du å andra sidan mår precis som vanligt. Om du väntar tvillingar eller fler barn är det möjligt att du märker av eventuella graviditetssymptom mer än den som väntar ett barn men annars är gravidsymptom väldigt individuella.

De flesta symptom som upplevs nu beror på de stora hormonella påslagen och det graviditetsbevarande hormonet progesteron som utsöndras. Progesteron gör att blodtrycket och immunförsvaret sänks samt att det blir svårare att hålla en jämn blodsockernivå.

Blodtryck och blodsocker

Under graviditeten blir kroppen och cellerna mer okänsliga för insulin, vilket gör att ökade mängder insulin behövs för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Dessa skillnader kan kännas av tydligare då en gravids blodsocker ibland ligger högre än hos en icke gravid, något som brukar märkas i form av trötthet eller humörsvängningar. På grund av detta följer din barnmorska ditt blodsocker via tester med blodprov under de flesta besöken du gör. I andra och tredje trimestern kan skillnaderna i blodsockret bli tydligare – då kan fler tester göras för att se om blodsockernivåerna är normala.

Blodtrycket sjunker ofta i tidig graviditet som en följd av att blodkärlen vidgas. Det kan upplevas som yrsel vid snabb uppresning från sittande eller liggande, eller att den gravida känner sig yr om hon stått upp en stund. Du kan även märka av ökad puls och blodvolym eller att du andas snabbare och känner dig andfådd av att göra sådant som tidigare inte gav andfåddhet. Det här kallas för cirkulatoriska förändringar. Alla dessa symptom är helt normala!

Kom ihåg att lyssna in din kropp, dra ner tempot och var tillåtande mot dig själv. Visst är det bra att hålla sig fysiskt aktiv på många sätt, men det absolut viktigaste är att känna in ditt mående och acceptera det. Under graviditeten är det extra viktigt att du tar hand om dig själv! Det kommer en tid när du kommer orka sådant som du kanske inte orkar just nu.

Illamående under graviditeten

Av alla gravida är det ungefär hälften som mår illa och kräks. Sedan är det ytterligare en fjärdedel som mår illa utan att kräkas. Kanske har du hört talas om morgonillamående, vilket är särskilt vanligt på grund av det låga blodsockret man har på morgonen efter att inte ha ätit på några timmar. Medan vissa känner av just detta morgonillamående, så dras andra med illamåendet hela dagen.

Illamåendet är inte ett tecken på att något är fel med graviditeten, däremot kan det psykiska måendet påverkas. En del gravida mår så pass dåligt att det påverkar ens vardagliga liv, som relationer eller arbetsförmågan. Kom ihåg att ingen graviditet är den andra lik och vad du orkar med vet bara du. Prata med din barnmorska om kostråd, annan behandling/lindring som finns att få mot illamående eller farmakologisk lindring i form av läkemedel.

Kost och rörelse under graviditeten

Det är bra för både dig och embryot att du får i dig näringsrik mat. För dig som är illamående eller bara klarar av att äta vissa saker i det här stadiet finns det dock ingen anledning till oro. Inte heller om du exempelvis druckit alkohol för att du inte vetat om att du är gravid. Från och med nu är det dock viktigt att avstå helt från alkohol, tobak, droger och nikotin.

Om du har svårt att äta de portioner du är van vid på grund av illamåendet kan du prova att äta små portioner ofta, då kan du reglera både energi och blodsocker. Mellanmål är bra att lägga in mellan huvudmålen. Om du är van att äta frukt som mellanmål kan du prova att lägga till nötter, keso eller liknande då det gör ditt blodsocker mer stabilt. Om du är osäker på vad du får äta och inte kan du se alla kostråd för gravida här (länk).

Rörelse påverkar våra hormoner, som har en direkt påverkan på mående och humör. Rör på dig när energin finns där, men var inte för hård mot dig själv om du inte orkar. Graviditeten är lång och allt går i perioder – känn in och ge din kropp det du tror att den behöver just nu. Från en vecka till en annan kan det skifta så var inlyssnande och snäll mot dig själv.

Här kan du läsa om vecka 7.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey