Gravid Vecka 39 | Nu träffas ni när som helst!

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 39. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.

Bebis: Snart får ni träffas!

När du är gravid i vecka 39 är fostret cirka 49 cm långt och väger ungefär 3,2 kilo. I Sverige föds de allra flesta barn mellan vecka 37+0 och vecka 41+6. Beräknat från befruktningsögonblicket betraktas nu fostret som fullgånget och är redo för att födas.

Fram till förlossningen kommer fostret att fortsätta växa och lägga på sig mer fett och det ludna hår (lanugohår) och vita fettlager (vernix) som tidigare har funnit på fostrets hud är till största delen försvunnet. Om fostret är en pojke kommer hans testiklar nu att vandra ner i pungen och om det är en flicka kommer hennes blygdläppar att vara fullt utvecklade.

Mamma: Gravid i vecka 39

I din livmodertapp finns den så kallade slemproppen som är uppbyggd av progesteron. För att underlätta förlossningen börjar din livmodertapp i regel att mjukas upp, förkortas och öppna sig. När det sker kan du uppleva ökade flytningar och/eller hela klumpar i dina trosor eller när du torkar dig efter ett toalettbesök. Eller så märker du inte något alls när slemproppen luckras upp.

Att slemproppen har lossnat kan vara en tidig indikation på att förlossningen börjar närma sig, men det innebär nödvändigtvis inte att förlossningen är på gång. Oroa dig inte, många gravida märker aldrig av när slemproppen luckras upp.

Här kan du läsa om vecka 38.

Här kan du läsa om vecka 40.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey