Gravid Vecka 34 | Nu är din bebis cirka 45 cm

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 34. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång.

Bebis: Nu är det mer foster än vätska i livmodern

När du är gravid i vecka 34 är fostret cirka 45 cm långt och väger ca 2,2 kilo. Det finns ungefär 1 liter fostervatten vilket innebär att det nu finns mer foster än vätska i livmodern. Fostervattnet hjälper fostret att röra på sig och undviker att livmodern trycker direkt mot fostret.

Fostrets naglar har vuxit och blivit så pass långa att de täcker fingertopparna. Fostret kan riva sig själv i ansiktet inne i magen men det är inget att oroa sig för. Vid födseln kan naglarna behöva filas ned för att undvika att barnet river sig.

Mamma: Gravid i vecka 34

Om din barnmorska ännu inte har sagt något, kan du om du vill vid nästa besök, fråga om du har en ökad risk för havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Siffrorna varierar i forskning men ungefär 6–8% av alla graviditeter i Sverige har förekomst av högt blodtryck och ungefär 3–7% av alla graviditeter utvecklar havandeskapsförgiftning. Det är alltså ovanligt, men förekommer.

Barnmorskan kommer att kontrollera ditt blodtryck och om du har protein i urinen. Havandeskapsförgiftning uttrycker sig efter graviditetsvecka 20. En del kvinnor upplever inga symptom alls medan andra kan uppleva symptom som: huvudvärk, illamående, synbesvär eller plötslig svullnad i ansiktet, händer och/eller fötter.

Här kan du läsa om vecka 33.

Här kan du läsa om vecka 35.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey