Gravid Vecka 30 | Känner du sammandragningar?

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 30. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 30 är fostret lika stor som ett salladshuvud.

Bebis: Nu börjar fostret se ut som en liten bebis

Fostret är cirka 41 cm långt och väger ungefär 1,4 kilo. När det kommer till storlek och utseende börjar fostret nu att se ut som en liten bebis.

Vid det här laget kan du märka barnets rytm i magen. Kanske kan du förutse när när hen är vaken eller sover en längre stund?

Utveckling

Barnets hjärna gör en stor utveckling denna vecka och det handlar om att de enskilda nervcellerna sammanflätas och binds samman, vilket är ett viktigt steg i barnets utveckling.

Nu kan barnet ha hittat en del av sin hand eller en tumme att suga på, vilket du kan märka efter födseln om barnet redan verkar tycka om att suga på handen.

Magen och bebis växer!

Under de sista veckorna av graviditeten kommer din mage att fortsätta växa precis som barnet inuti, som samlar på sig mer underhudsfett och gör sig redo för ett liv utanför livmodern. Fostret ska fördubbla sin vikt under de kommande veckorna, alltså kommer magen växa på i en snabbare takt och de inre organen kommer få mindre plats. Det kan kännas tungt och vara lite smärtsamt när fostret sparkar dig mot revbenen, slår eller trycker mot din urinblåsa, men det är inte farligt trots den obehagliga känslan.

Mamma: Gravid i vecka 30

Beroende på hur fostret ligger kanske du kan börja se rörelser eller utbuktningar utanpå magen? Beroende på var din moderkaka är placerad så ser vissa mer tydliga rörelser utanför magen än andra!

Besök hos barnmorskan

I vecka 30 bör det vara dags att besöka barnmorskan igen. Vid besöket kommer barnmorskan att kontrollera hur du mår – så passa på att ta upp sådant du behöver stöd kring eller vill bolla. Har du några frågor är det läge att ta upp dom nu! Och kom ihåg att ingen fråga är för enkel utan våga fråga det du funderar på så att din barnmorska kan stötta dig på rätt sätt.

Barnmorskan kommer att se över hur din livmoder växer, ditt blodtryck samt göra ett urinprov. Under de sista veckorna fram till förlossningen kommer barnmorskebesöken ske mer regelbundet och ni kommer att ses varannan eller var tredje vecka beroende på om du är förstföderska eller omföderska.

Även om det är svårt att föreställa sig hur livet med en nyfödd bebis blir så kan det vara bra att notera hur du reagerar när dygnet inte följer samma rytm som tidigare, till exempel om du behöver sova på dagarna, har svårt att sova eller vaknar ofta på natten. Fundera på vilket typ av stöd du tror att du kommer behöva av din familj och partner när du känner dig trött eller orkeslös.

Graviditetsdiabetes

En del regioner gör en så kallad sockerbelastning på samtliga gravida medan andra gör det om riktlinjer säger att det ska göras, till exempel om det skulle finnas en riskfaktor för graviditetsdiabetes.

Under graviditeten behöver kroppen ta upp mer socker från blodet än när du inte är gravid, därför kan blodsockervärdet bli högt om insulinet inte räcker till, vilket kan leda till graviditetsdiabetes. Alla gravida kan få graviditetsdiabetes men de som har en stigande ålder, ärftlighet eller övervikt löper större risk. Fråga din barnmorska om du är osäker på riktlinjerna för just din region, om du har diabetes i släkten eller andra funderingar kring graviddiabetes.

Här kan du läsa om vecka 29.

Här kan du läsa om vecka 31.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey