Gravid Vecka 29 | Du är i tredje trimestern

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 29. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 29 är fostret lika stor som en butternutpumpa.

Bebis: Nu börjar mjölktänderna bildas

Fostret är ungefär 40 cm långt och väger cirka 1,2 kilo!

Hur ligger bebisen i magen?

Redan nu ligger många foster “rätt” inför förlossningen, det vill säga med huvudet nedåt i födelsekanalen. Det är dock fortfarande möjligt för barnet att röra på sig och lägga sig på sidan eller med stjärten nedåt. Runt vecka 37 vill man att barnet ska ha lagt sig i position med huvudet nedåt, så om barnet inte gjort det än finns det fortfarande tid kvar för barnet att lägga sig tillrätta. Så länge det finns plats för barnet att vända sig och hen gillar att ha olika positioner eller att ligga åt olika håll, så kommer barnet att göra det.

Utveckling

Barnets smak- och doftsinne har utvecklats och barnet kan nu känna skillnad på olika smaker på ett mycket mer utvecklat sätt. Hjärnan är så pass utvecklad i den här veckan att den i större grad kan reglera barnets andning och kroppstemperatur. I munnen håller nu mjölktänderna på att bildas. Ögonbryn och fransar har vuxit fram på barnet, som varvar mellan att ha ögonen öppna och stängda. Kikar man med ultraljud ser det dock oftast ut att ha ögonen stängda! Kanske för att det inte finns så mycket att titta på?

Mamma: Gravid i vecka 29

Du är nu inne i tredje och sista (!) trimestern. BF närmar sig med stormsteg!

Din livmoder börjar bli så pass stor att den kan påverka hur kroppen känns och dess rörelser. Många gravida kan uppleva att livmodern ger ett obehagligt tryck upp mot revbenen och lungorna. Då kan du prova att ändra position från sittande till stående, sätta dig på huk med knäna vinklade utåt eller stå på alla fyra, så avlastas revbenen från trycket en stund.

Rörelse i tredje trimestern

Det kan kännas tungt i den tredje trimestern, vi vet. Om du har ork så är det bra att försöka hålla dig aktiv eftersom det kan påverka ditt psykiska mående till det bättre. Undvik dock hård träning om du inte är van – din kropp kommer att säga ifrån om den anser att det blir för tungt!

Dina magmuskler på sidan av magen är inte tätt intill varandra längre, därför kan sådant som du tidigare orkat göra med hjälp av kraft från magmusklerna vara svårt att hitta styrkan till. När du till exempel sätter dig upp från liggande är det bra att ta stöd av en arm. Vänd dig gärna till sidan innan du sätter dig upp för att få bättre kraft och avlasta kroppen.

Både den övre och nedre delen av magen tippar allt mer framåt, så om du redan utför någon form av rörlighetsträning är det bra att behålla den! Och kom ihåg att justera hållningen efter att du har suttit eller stått en stund, så förebygger du smärta i kroppen.

Här kan du läsa om vecka 28.

Här kan du läsa om vecka 30.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey