Gravid vecka 28 | Nu väger fostret 1 kg!

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 28. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 28 är fostret lika stor som en ananas.

Bebis: Nu väger fostret 1 kg!

Nu är bebisen runt 39 cm lång och väger ungefär 1,1 kg! Sedan vecka 21 växer dock alla foster olika mycket, alltså kan det skilja några hundra gram på storlek och vikt från barn till barn. Tror du att du har en mindre eller större bebis i magen?

Utveckling

Barnet växer snabbt just nu, men det finns fortfarande gott om utrymme att röra på sig i livmodern. Och tur är väl det, för tanken är att barnet i magen ska hinna lägga på sig minst två kilo till innan hen får möta världen! Fostret samlar på sig mer och mer underhudsfett och huden skyddas (och får näring) av ett fettlager som kallas för vernix (fosterfett).

Vid en födsel i vecka 28 har fostrets tarmar och lungor blivit så pass utvecklade att fostret med stor sannolikhet skulle överleva. Det är däremot långt ifrån riskfritt att födas så här tidigt och barnet skulle behöva mycket vård. För varje vecka som fostret är kvar i magen hinner stor utveckling ske som ökar chanserna för att fostret ska födas friskt.

Ungefär 5 % av alla barn föds prematura, det vill säga innan 37 fullgångna veckor. Med andra ord kommer ditt barn med allra största sannolikhet att vila lugnt (eller sparka loss!) i magen i flera veckor till innan ni ses.

Mamma: Gravid i vecka 28

Hur mår du? Ta ett par minuter och känn in om du behöver något speciellt idag. En graviditet är en stor hormonell och kroppslig påfrestning där det viktigaste är att du lyssnar på vad du behöver och tar hand om dig själv.

Huden under graviditeten

Din hud är kroppens största organ som kan påverkas mycket av en graviditet och det ökade påslaget av hormoner. Det är inte ovanligt att få bristningar (strior) på mage, lår och rumpa under graviditeten. Det är inte heller ovanligt om huden börjar klia, vilket beror på att huden tänjs men även att huden ofta blir torrare.

Att huden blir torrare än vanligt är typiskt under graviditeten. Om du upplever detta är det bra att smörja in huden med olja eller en fet kroppskräm. Det kan vara mysigt att fokusera på barnet när du smörjer in din mage, för nu är det ju faktiskt inte långt kvar tills ni får kramas för första gången!

Om du har bekymmer med hud som kliar mycket under natt- eller dagtid samt om du får besvär med klåda i handflator och fotsulor (som inte lindras av en mjukgörande kräm) så kan en utredning behöva göras. Man vill nämligen ta reda på vad klådan beror på, så att den också kan behandlas. Prata med din barnmorska om du upplever besvär.

Här kan du läsa om vecka 27.

Här kan du läsa om vecka 29.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey