Gravid vecka 26 | Fostrets känsel utvecklas

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 26. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 26 är fostret lika stor som en gurka.

Bebis: Nu väger fostret 800 gram

Barnet i magen är nu ungefär 35 centimeter och väger runt 850 gram.

Utveckling

Känseln håller på att utvecklas och barnet kan nu reagera på beröring. Även motoriken utvecklas och fostret övar på att knyta sina händer, greppa tag om sina fötter och suga på tummen.

Fostret förbereder sig för ett liv utanför livmodern och i den här veckan börjar näsborrarna, som tidigare varit mer igentäppta, att öppna upp sig.

Korttidsminnet utvecklas också vilket gör att barnet börjar känna igen röster utifrån mycket tydligare. Därför kan du med fördel prata med och sjunga för ditt barn, som hör och minns din röst vilket också är lugnande för barnet efter födseln.

Mamma: Gravid i vecka 26

Upplever du smärta i bäckenområdet? Det kan vara ett tecken på foglossning, eller bäckensmärta som det heter på medicinskt språk. Bäckensmärta beror på att de fogar och leder som normalt sett hjälper till att hålla ditt bäcken på plats, istället blir mer rörliga. Detta beror på hormonet relaxin som utsöndras i din kropp under graviditeten.

Bäckenbottensmärta

Att fogar och leder blir rörligare är en naturlig del av förberedelserna inför förlossningen. Har du besvär av bäckenrelaterad smärta är det första du ska göra att ringa en sjukgymnast eller fysioterapeut för att få rätt hjälp. Välj gärna någon som är van vid att arbeta med just gravida.

I och med att din mage blir större och du bär tyngre är det lätt att få en ändrad hållning och ökad svank, vilket kan öka obehag eller smärta i bäckenet och ryggen. Du kan stärka lederna och minska smärtan på egen hand genom att stärka sätes- och ländryggsmusklerna, samt genom att justera din hållning så du inte svankar mer än vanligt. Det är även bra att göra bäckenbottenträning ihop med knipövningar samt avslappning för bäckenbotten. Om du har möjlighet att göra knipövningar dagligen under graviditeten är det otroligt bra för din bäckenbotten! Gör dom gärna halvt sittande/liggande eller ståendes på alla fyra som en hund, då ökar du inte belastningen på bäckenet när du gör dina övningar vilket är skonsamt för din kropp.

Här kan du läsa om vecka 25.

Här kan du läsa om vecka 27.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey