Gravid vecka 25 | Känner du fosterrörelser?

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 25. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 25 är fostret lika stor som en papaya!

Bebis: Nu är fostret ca 30 cm!

Fostret är cirka 33 cm långt och väger ungefär 700 gram. Lungorna är det organ som tar längst tid för fostret att utveckla, och de kommer inte att vara färdigutvecklade än på ett par veckor. Andningsvägarna håller nu på att ta form!

Känner fostret smärta?

Förr trodde man att foster inte kunde känna smärta. Efter att ultraljudsledda invasiva undersökningar utfördes, visade det sig dock att foster reagerar på smärtstimuli. Under första delen av graviditeten sker dessa rörelser dock endast på reflex.

I dagsläget finns det delade meningar om foster och utvecklingen av att kunna uppfatta smärta men det man vet säkert är att de uppfattar smärta från slutet av den andra trimestern, som du närmar dig. Du behöver dock inte vara orolig, ingenting som du gör kan orsaka någon form av smärta. Inte ens om du går in i en hård bordskant eller om ett storasyskon är mindre varsam med magen! Bebisen ligger nämligen väl skyddad i livmodern med dubbla fosterhinnor och fostervatten omkring sig. Om du däremot ramlar och landar på magen eller delar av den, eller råkar ut för något riktigt hårt som som en krock, då ska du direkt kontakta akutvård för rådgivning.

Mamma: Gravid i vecka 25

Kan du ibland se och känna att magen blir hård och sedan slappnar av? Det är en sammandragning du får!

Sammandragningar

Under den senare delen av graviditeten kommer din livmoder träna på att ge dig starka och effektiva värkar vid förlossningen för att kunna föda barnet. Livmodern, som är en muskel, tränar på detta genom att då och då dra ihop sig i en sammandragning.

Gravida kan känna sammandragningar mer eller mindre utifrån barnets rörelser. Sammandragningar kan kännas olika starkt beroende på om du väntar ditt första barn eller om du är omföderska. Omföderskor känner ofta sammandragningar både tidigare och tydligare än förstföderskor. Många kan dock känna en trygghet i att känna igen känslan från första graviditeten.

Så länge sammandragningarna inte är smärtsamma anses de som normala. Dessa sammandragningar kallas för Braxton Hicks! Sammandragningar ska inte göra ont, men de kan kännas jobbiga eller obehagliga när livmodern spänner. Kanske behöver du stanna upp om du är aktiv och vänta tills sammandragningen gått över.

Tuffa sammandragningar?

Sammandragningar kan upplevas som obehagliga och känslan kan liknas med att få håll. Särskilt när du får flera sammandragningar på rad eller om de håller i sig länge. Det brukar kunna hjälpa att ta det lugnt, sätta sig ner och vila. Stress och oro triggas av obehag eller smärta, vilket kan göra att sammandragningarna uppfattas som jobbigare. Har du mycket sammandragningar är det alltid bra att berätta detta för din barnmorska. Är sammandragningarna smärtsamma eller om de ökar i intensitet eller frekvens ska du kontakta din barnmorska eller förlossningsavdelningen direkt.

Fosterrörelser

Beroende på om du varit gravid tidigare, samt vart moderkakan är placerad, kanske du har känt fosterrörelser i flera veckor eller bara en kortare period. Från den här veckan ska du dock känna fosterrörelser dagligen! Och ungefär på samma sätt som dagen innan. Är du osäker på vad du känner, prata med din barnmorska så kan ni känna på magen och försöka förstå hur bebisen ligger. Då kan ni tillsammans känna och bekräfta vad som är rörelser från barnet.

Ju längre graviditeten fortskrider desto mer kraftfulla rörelser har fostret möjlighet att utföra. Kom ihåg att bara för att du närmar dig slutet av graviditeten ska inte fosterrörelserna minska till antalet eller i styrka. Det är dock vanligt att rörelserna förändras under graviditetens gång och känns annorlunda ju närmare BF du kommer. Detta beror på att barnet växer och utrymmet i livmodern minskar.

Om du vill kan du för din egen skull notera hur ofta du känner fosterrörelser och till vilken intensitet, för att lära känna ditt barns rörelsemönster. Du kan känna både stora och små rörelser. Det är mest vanligt att gravida känner fosterrörelser kvällstid, men det kan bero på att det är först då man slappnar av och känner efter. Just därför kan det vara värt att vila en stund under dagen och aktivt känna in eventuella rörelser.

Om du har upplevt tydlig skillnad i fosterrörelser jämfört med tidigare, eller känner mindre än vad du brukar, ska du kontakta din förlossningsklinik där du planerar att föda ditt barn.

Här kan du läsa om vecka 24.

Här kan du läsa om vecka 26.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey