Gravid Vecka 24 | Andra trimestern snart klar

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 24. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 24 är fostret lika stor som en majskolv.

Bebis: Nu väger fostret 600 gram

Fostret är cirka 30 cm långt och väger omkring 600 gram, nu har det alltså passerat ett halvt kilo och är lika långt som en linjal! I vecka 24 kan fostret redan känna doft och smak.

Utveckling

Än så länge har barnet inte så mycket kroppsfett, men de närmaste veckorna kommer bebisen att öka på rejält i både vikt och längd. Detta kommer du förmodligen märka av på takten din mage växer i!

Huden är fortfarande ljus i färgen och lätt genomskinlig, vilket beror på att fostret växer snabbare än fettlagret hinner fyllas på. Ganska snart kommer dock dessa fettdepåer fyllas på och huden blir då mer fyllig och mer lik huden på en nyfödd bebis.

Barnet trivs med att ligga lätt ihopkrupet och blir trygg av att känna livmoderns väggar. Kanske har du känt att barnet trycker sig mot livmodern med sina händer och fötter?

De barn som föds i vecka 24 andas ofta på egen hand, men behöver stöd för att orka hålla igång andning från till exempel en respirator. Det gör att de flesta barn som föds i den här graviditetsveckan överlever!

Hjärnan och hörseln

Det här är en viktig vecka för barnets utveckling av hjärnan! De flesta nervcellerna har bildats nu, men är inte helt färdigutvecklade än, vilket är tydligt när man ser till hjärnans utveckling och mognad i den här veckan. Största delen av den energi barnet får under den här veckan går därför till just hjärnan för att den ska utvecklas.

Från och med nu kan du verkligen börja prata eller sjunga för barnet, som nu känner den din röst och registrerar att det är just din röst – som den kommer känna igen på utsidan sen!

Mamma: Gravid i vecka 24

Vet du vad, din förlossning närmar sig med stormsteg! Från vecka 24+0 tillhör du förlossningen om du skulle behöva vård under graviditeten. Det betyder att du ringer till den förlossning du önskar föda på om du känner oro för fostret eller behöver vård.

Ligamentsmärta

Känns det som att det drar och smärtar i sidan av magen ibland? Det är en vanlig känsla som kan komma och gå, särskilt när du reser dig upp från sittande till stående eller om du har varit i samma position en längre stund. Det beror vanligen på att ligamenten som håller fast livmodern börjar töja på sig när fostret rör sig, samt att livmodern växer. Du kan föreställa dig band som hjälper livmodern att hållas på plats så att den inte kommer för nära andra organ.

Smärta i ligamenten är vanligt under graviditeten, men även helt ofarligt. En varm vetekudde på magen brukar kunna lindra. Prata med din barnmorska om du tycker att det känns jobbigt!

Här kan du läsa om vecka 23.

Här kan du läsa om vecka 25.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey