Gravid vecka 23 | Nu väger fostret 500 gram

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 23. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 23 är fostret lika stor som en zucchini.

Bebis: Nu väger fostret 500 gram

Fostret är nu 28 cm långt och väger runt 550 gram. Visste du att barn som föds från vecka 23 (22+0) har en möjlighet att räddas med dagens avancerade vård för nyfödda?

Utveckling

Fostret fortsätter att utveckla sin hjärna, sitt sinne och sin kropp och har ofta utvecklat en egen dygnsrytm vid det här laget. Den stämmer troligtvis inte överrens med din egen dygnsrytm och gör sannolikt inte det efter förlossningen heller. Vid 3-4 månaders ålder brukar nyfödda vanligen börja anpassa sig till dygnets timmar.

Det är troligen lättare att notera fosterrörelser när du sitter avslappnad i soffan än när du till exempel är på arbetet och fokuserar på något helt annat. Barnet kommer dock med stor sannolikhet att röra på sig när du tar det lugnt och somna gott när du vaggar hen till sömns genom att röra på dig. Detta kommer att följa med er in i bebistiden, då många barn blir lugna av att bli vaggade under det första året.

Trots att ögonlocken som täcker barnets ögon är slutna kan fostret se både ljus och mörker. Det är aldrig lika ljust i livmodern som utanför, men barnet upplever ändå en skillnad på ljus och mörker. Barnet kan även uppfatta ljud samt om den gravida är stilla eller rör på sig.

Fostret reagerar när du äter

Efter att du har ätit och suttit ner en stund kanske du märker att barnet vaknar och rör på sig mer? Det beror på att energirik mat passerar moderkakan vilket barnet känner av. Sötare mat eller dryck ger ett snabbare sockerpåslag för barnet i magen precis som det gör för dig. Barnet reagerar ofta på det genom tydliga rörelser eller vakenhet.

Mamma: Gravid i vecka 23

Under den här tiden känner en del gravida att de inte hunnit bli så begränsade av den växande magen, medan andra känner en större påverkan i vardagslivet. Det är bra att inte jämföra dig med andra eller tänka negativa tankar om din egen graviditet. Alla kvinnor har olika utgångspunkter och faktorer som påverkar måendet – du gör det som DU klarar av och orkar beroende på ditt mående!

Mående

Nu har graviditetshormonerna förhoppningsvis stabiliserat sig samtidigt som kroppen har vant sig vid att vara gravid. Många upplever därför denna tid i graviditeten som den bästa, både fysiskt och psykiskt. Vi vet att det inte gäller alla, men försök att njuta om du mår bra. Du kommer att känna av många symptom under graviditeten och efter förlossningen, men förhoppningsvis är du inte lika illamående och trött som du tidigare kanske har varit.

Träning under graviditeten

Om du orkar kan det göra dig gott att vara fysiskt aktiv på ett sätt som du tycker om. Hos oss hittar du en mängd olika träningspass anpassade för graviditetens olika skeden! Har du mindre ork men ändå vill röra på dig är en idé att hitta ett par enkla övningar som du kan göra utan några verktyg, till exempel medan du lagar mat, fixar med tvätt eller gör andra vardagssysslor.

Hur känner du dig?

Om du känt dig orolig i det tidiga stadiet av graviditeten kan det vara en period av mindre oro nu. Ju mer du känner och själv ser att graviditeten växer, desto lättare kan det vara att våga lita på att det är som det ska – och att allt kommer gå bra! Påminn dig själv om de trygga resurser och tankar som du har inom dig och låt den trygga känslan fortsätta få ta plats. Lugna tankar smittar av sig!

Här kan du läsa om vecka 22.

Här kan du läsa om vecka 24.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey