Gravid vecka 22 | Nu väger fostret 400 gram

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 22. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I vecka 22 är fostret lika stor som en auburgine.

Bebis: Nu väger fostret ca 400 gram

Den lilla krabaten i magen är nu ungefär 27 cm lång och väger ungefär 450 gram!

Utveckling

I vecka 22 kan barnet reagera på både ljud och ljus och sover i snitt 16 timmar per dygn. Alla organ är bildade vid den här veckan men det kommer ta några veckor innan de är helt färdigutvecklade och fungerar för ett liv utanför magen.

Fostret förbereder sig på livet utanför magen och övar på att smälta mat. Detta genom att svälja fostervatten, vilket håller igång tarmar, njurar och andra organ. Fostret har också utvecklat smaklökar på tungan och kan nu känna skillnad på till exempel söthetsgrad.

Rörelsemönster

I livmodern lever fostret helt viktlöst. Det innebär att ingen position är jobbig, däremot verkar en del foster redan nu ha olika favoritsidor eller håll att ligga åt!

Sättet fostret rör sig på blir mindre reflexmässigt och mer mänskligt för varje vecka. Fostret ändrar position och läge ofta under dygnet och kan faktiskt göra små kullerbyttor och rörelser även under vila och sömn. Om du känner mycket rörelser och undrar om barnet aldrig sover kan detta alltså vara en förklaring till det! I mitten av graviditeten ligger många foster fortfarande relativt långt ner i magen, därför brukar eventuella rörelser kännas som tydligast under den gravidas navel.

Mamma: Gravid i vecka 22

Känner du några sparkar?

Fostret rör sig fritt i fostervattnet och gör både framåt- och bakåtkullerbyttor. Det finns alltså en chans att du känner fostret sparka vid blygdbenet och omkring naveln vid det här laget. Om du inte känner några rörelser än så kommer du säkerligen börja känna dem inom kort!

Din kropp

Mammans kropp förbereder sig för förlossning och förändras för varje vecka som går. Stundtals kan det kännas som att magen växer på extra mycket, vilket har att göra med att barnet och livmodern växer snabbare i perioder. Du kanske också känner att magen är större på kvällen och mindre på morgonen? Det beror på att magmusklerna slappnar av mer på kvällen och kanske till och med är lite trötta efter att ha burit livmoderns framsida hela dagen. Dessutom är tarmarna mer fyllda och tar mer plats, vilket gör att magen putar mer.

Colostrum/råmjölk

Kroppen förbereder sig på att producera bröstmjölk och amma barnet efter födseln, därför är inte ovanligt om det läcker bröstmjölk från dina bröstvårtor ibland. Det är också helt normalt att inte läcka bröstmjölk under graviditeten.

Råmjölk heter den första mjölken som bildas under graviditeten och första dagarna efter födseln. Den kallas även för colostrum. Råmjölken är annorlunda från den mer mogna bröstmjölken som brukar rinna till ett par dagar efter förlossningen. Medan råmjölken ofta är mer gul i färgen, är den mogna mjölken mer vit. Råmjölken är mer rik på antikroppar, som är bra för den nyfödda bebisens immunförsvar, samt innehåller rikligt med energi, protein, vitaminer och mineraler. Den fungerar till och med som en effektiv och läkande salva, därför kan du smörja in dina bröstvårtor med den eller andra områden på huden där du är torr eller sårig. Detsamma gäller för barnet efter födseln!

Om du blir besvärad av att det kommer mjölk under graviditeten kan det vara skönt att ha skyddande inlägg eller en mjuk bh att sova med. Tänk på att oavsett om det kommer mjölk eller inte från dina bröst under graviditeten så säger det ingenting om hur mjölkmängden kommer vara efter födseln.

Här kan du läsa om vecka 21.

Här kan du läsa om vecka 23.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey