Gravid Vecka 21 | Halva graviditeten avklarad

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 21. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 21 är fostret lika stor som en kronärtskocka.

Bebis: Fostret tränar sina lungor

Nu är ditt barn ungefär 26 cm och väger runt 400 gram! Den här veckan är hen dessutom 50 % färdigbakad, nu är det bara halva tiden kvar!

Vikt och tillväxt

Under den första halvan av graviditeten växer alla foster i relativt jämn takt. Från vecka 21 börjar de däremot växa i mer individuell takt, och man kan se större skillnader i olika måttangivelser.

Fostrets storlek påverkas av gener, storleken på moderkakan som transporterar och filtrerar näring, flödet av näring i navelsträngens kärl och sist men inte minst så är tillväxten hos varje individ unik. Utveckling och storlek kan även skilja åt beroende på om ni är i början på, eller i slutet av, en gravidvecka. Det är mycket som hinner hända på sju dagar!

Utveckling

Sinnena fortsätter att utvecklas och barnet är fortsatt aktiv i magen samt rör sig mycket. Rörelserna blir allt mer avancerade och barnet kan nu till och med göra framåt- och bakåtkullerbyttor!

Svettkörtlarna är redan färdigutvecklade, men trots att fostret rör sig mycket kommer hen inte börja svettas förrän efter födseln. Förutom ögonlock har barnet nu fått ögonfransar och ögonen kan reagera på ljus. Barnet har dock inte börjat öppna ögonen än. Runt vecka 25 vet man att många barn kan öppna och stänga ögonlocken i magen.

Omkring vecka 20 är huden täckt med ett tunt skikt av talg blandat med döda hudceller, samt hår som skyddar den känsliga huden från att påverkas av fostervattnet.

Fostervatten

Nu uppgår fostervattenvolymen till ungefär 400 ml. När fostret ligger i magen behöver det inte använda sina lungor för att syresätta blodet, däremot tränar fostret lungorna genom bröstkorgens muskler, som övar på att göra andningsrörelser. Barnet dricker fostervatten och sedan tas vätskan upp av mag- och tarmkanalen. Därefter producerar njurarna urin som barnet kissar ut. På det här sättet påverkas fostervattenmängden av fostret själv! Även moderkakan och fosterhinnorna är en del av processen i bildandet av fostervatten. Fosterhinnorna är dock mest delaktiga under de 15 första veckorna av graviditeten.

Mamma: Gravid i vecka 21

Du är halvvägs i din gravidresa! 20 veckor kvar till mål.

Livmodern och magens tillväxt

Livmodern fortsätter att växa på och når nu upp till någon centimeter under eller runt naveln. På en del kvinnor kan naveln börja stå ut runt den här tiden, men det kan dröja, precis som storleken på magen varierar. Om den inte syns så mycket än så kommer den garanterat att börja göra det under de närmsta veckorna, nu sker nämligen en större tillväxtperiod hos fostret.

Hur mycket graviditeten syns utåt påverkas av flera olika faktorer. Bland annat om din livmoder tippar framåt eller är mer bakåtlutad, hur lång eller kort överkropp du har samt hur stark din bålmuskulatur är. Det kan alltså vara stor skillnad på hur mycket magen syns beroende på hur din kropp är byggd! Därför är det bra att komma ihåg att inte jämföra din graviditet med andras under din gravidresa.

Blodvolym och järn

Under graviditeten ökar blodvolymen i kroppen och du kan behöva fylla på ditt järn-förråd med hjälp av kosttillskott. Järn är ett ämne som producerar de röda blodkropparna hemoglobin, som i sin tur transporterar syre runt i blodet. Därför är järnet extra viktigt både för dig och ditt barn! Ditt blodvärde (hemoglobinet) kommer din barnmorska att hålla koll på vid flera tillfällen under graviditeten.

Så får du i dig järn

Om du behöver få i dig mer järn så kommer din barnmorska berätta detta för dig. Då fostret inte själv kan producera eget järn utan konsumerar dina depåer samt det som du fyller på med, är det vanligt att ta tillskott av järn under graviditeten. Även om du har ett bra järnvärde i grunden kan du behöva fylla på.

Du kan även äta en kost rik på järn: bland annat kött, fågel, fisk och ägg. Om du är vegetarian kan du få i dig järn genom fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt, spenat, gröna bladgrönsaker och baljväxter.

Kombinera gärna en järnrik kost med c-vitamin, det förbättrar nämligen järnupptaget medan vissa livsmedel, som koffein, kan hämma det. C-vitamin finns i majoriteten av färgglada frukter och grönsaker som kiwi, apelsin, jordgubbar, paprika, broccoli och grönkål.

Moderskapsintyg

Om du inte redan har fått ett moderskapsintyg kommer du att få det hos barnmorskan runt den här tiden. Moderskapsintyget ska du skicka in till Försäkringskassan – på deras hemsida kan du se var du ska posta det.

Moderskapsintyget är det första steget till att kunna planera föräldraledighet. När du skickat in moderskapsintyget får Försäkringskassan information om graviditeten och kan avsätta föräldradagar enligt föräldraförsäkringen, så att att du eller ni kan planera hur ni vill ta ut den. Om det känns krångligt med regler som råder finns mycket hjälp och information att få via deras hemsida. Om du tycker att det är skönt att lyssna istället för att läsa själv finns även olika Webinars.

Fosterrörelser

Runt vecka 20 känner många gravida oregelbundna fosterrörelser, men det kan dröja längre om till exempel din moderkaka ligger i framvägg. Den fungerar nämligen som en dämpande kudde.

Hur fosterrörelserna känns under denna och kommande veckor är väldigt individuellt och det är inte ovanligt att det är först senare som du förstår att det var barnets rörelser du kände. Känslan kan ibland liknas med en svepning eller vibration som lika gärna skulle kunna vara luft i tarmarna. Det är dock stor sannolikhet att det är rörelser från barnet som du känner och isåfall kommer det bli tydligare de närmaste veckorna.

Här kan du läsa om vecka 20.

Här kan du läsa om vecka 22.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey