Gravid vecka 19 | Nu väger fostret 200 gram

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 19. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. I gravid vecka 19 är fostret lika stor som en morot.

Bebis: Nu väger fostret ca 200 gram

Fostret är cirka 22 cm långt och väger drygt 280 gram i den här veckan. Det fortsätter vara aktivt och vid ett ultraljud kan du förutom rörelser också få möjlighet att se en liten gäspning om du har tur!

Utveckling

Nu börjar fingeravtrycken synas i form av små linjer på fostrets fingrar. Även tårna har blivit allt mer utvecklade i den här veckan och fostrets nervsystem fortsätter att utvecklas i snabb takt. Nerverna i hjärnan fokuserar på alla de funktioner som kommer att styra barnets sinnen, alltså hörsel, känsel, lukt, smak och syn.

Hörseln är nu välutvecklad och det är framförallt ljud inifrån den gravidas kropp som hörs, men även dova röster utanför magen.

Mamma: Gravid i vecka 19

Under graviditeten förändras du både fysiskt och psykiskt. Ta varje dag som den kommer och försök att acceptera de förändringar som du går igenom, eller i alla fall påminna dig själv om att de leder dig sakta men säkert fram till mötet med ditt barn.

Kroppen, bristningar och åderbråck

I och med den växande magen är det vanligt att huden får bristningar och åderbråck. Använd gärna stödstrumpor om du vill minimera risken för detta, men även för att hjälpa din blodcirkulation på traven.

Om du har ett stillasittande arbete är det bra att variera ställning från stående till sittande och vice versa. Även att lägga upp benen på en stol eller liknande en stund för att hjälpa blodkärlen att pumpa tillbaka vätska och blod från fötter och underben, det kan nämligen orsaka svullnad. Du kan också känna av en ökad svullnad i underlivet, och åderbråck kan uppstå även där. Om det inträffar brukar dock åderbråcken i regel gå tillbaka efter födseln.

Muskelkramp

Har du vaknat på natten av att du fått kramper i dina vader? Det är oklart varför gravida kan få dessa kramper och vad det är som orsakar dem. Det man vet är att vätskebrist generellt kan orsaka muskelkramper och därför är det viktigt att dricka mycket vatten under graviditeten. Som gravid kan du förlora mer vätska på grund av den ökade kroppstemperaturen, högre puls och snabbare andningsfrekvens samt att du svettas mer, så just vätska är viktigt att kompensera detta med! Under varmare perioder är det bra att dricka vatten ihop med salter (elektrolyter) då det hjälper till att bibehålla kroppens vätskebalans.

Muskelkramper är dock ingenting som är farligt. Har du besvär eller är öm i musklerna kan du mjuka upp vaderna genom att stretcha och massera dem, gärna innan du går och lägger dig.

Här kan du läsa om vecka 18.

Här kan du läsa om vecka 20.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey