Gravid vecka 16 | Nu väger fostret 100 gram

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 16. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 16 är fostret lika stort som en avokado.

Bebis: Nu väger fostret 100 g!

Fostret är ungefär 12–14 cm långt och väger nu runt 100 gram!

Ögonen som tidigare satt på varsin sida av huvudet har flyttats till framsidan av ansiktet och öronen har flyttats till sin rätta plats på sidorna av huvudet.

Barnets rörelser

Fostret blir mer aktivt för varje dag som går och övar sig på de rörelser som hen klarar av. Trots den aktiva livsstilen kan fostret själv inte styra sina rörelser, istället är det reflexer som styr rörelserna. Det här beror på att nervsystemet inte är tillräckligt utvecklat ännu. Man tror att nervsystemet är fullt utvecklat kopplat till graviditeten efter graviditetsvecka 25. Då har man nämligen observerat grundläggande medvetenhet hos fostret i olika studier. Man har då även sett att fostret gör vissa medvetna rörelser som att vända ansiktet mot den röst den känner igen eller ger gensvar i rörelser kopplat till en välbekant röst eller ljud.

Nervsystemet utvecklas sedan under många år efter födsel och det finns forskning som visar att en människas hjärna och nervsystem helt färdigutvecklat vid 25 års ålder.

Barnet uppfattar ljud

Kan du tänka dig att barnet i magen redan kan höra ljud? Det är framför allt ljud som kommer från navelsträngen, moderkakan, tarmljud och pulsen från mamman. Fostret skyddas från höga ljudnivåer genom fosterhinnorna, fostervattnet, livmodern och den gravidas mage – därför behöver du aldrig oroa dig för att det skulle påverka barnet om du vistas i högljudda miljöer. Nivån på ljudet som barnet hör kan jämföras med hur du hör under vatten. Runt vecka 24 kommer barnet kunna uppfatta röster utifrån.

Mamma: Gravid i vecka 16

För att din kropp ska klara av att tillföra syre till både dig och barnet behöver ditt hjärta nu ha ungefär 20 % högre kapacitet än när du inte var gravid. Det innebär att hjärtat kommer slå med 10-20 fler slag per minut!

Det här kommer du känna av i form av att din vilopuls är högre, eller att hjärtat slår mer kraftfullt för varje slag. Du kan även känna av att du snabbt får en högre puls och andning än du är van vid när du rör på dig. Det här betyder alltså inte att din kondition har försämrats, utan att hjärtat pumpar runt en ökad mängd vätska i blodet.

Kost/kalcium

Det är väldigt bra att äta livsmedel som innehåller kalcium under graviditeten, då kalcium bidrar till att utveckla och stärka fostrets skelett. Du hittar kalcium i livsmedel som mejeriprodukter, bladgrönsaker och nötter.

Tänder och tandkött under graviditeten

Under graviditeten svullnar slemhinnorna i munnen och du kan märka av att tandköttet enklare börjar blöda när du till exempel borstar tänderna. Det är vanligt att lättare få inflammationer i tandköttet men även i tänderna, vilket kan göra dom mer mottagliga för plack och bakterier. Därför är det bra om du sköter din munhygien extra noga under din graviditet!

För vissa kan det kännas svårt då många kan må illa eller vara för trötta för att ta hand om munhygienen. Försök då att komma ihåg att en noggrann munhygien kan göra att du slipper andra jobbiga besvär.

Hormoner och halsbränna

Det graviditetsbevarande hormonet progesteron gör att glatt muskulatur börjar slappna av, som urinblåsan, blodkärl, mag- och tarmkanalen samt magmunnen. Magmunnen är normalt sätt sluten, men mjukas upp under graviditeten vilket leder till att den inte sluter tätt och magsyra kan sippra genom – det är detta som orsakar halsbränna och sura uppstötningar. Halsbränna kan även vara smärtsam i området runt bröstkorgen där matstrupen går, samt över magsäcken.

Om du får besvär av sura uppstötningar och/eller halsbränna kan det vara klokt att undvika att äta starkt kryddad och fet mat. Du kan också tänka på att äta mindre portioner mer ofta om du har besvär, och dricker du kaffe är det bra att dra ner på mängden.

Ett annat sätt att lindra besvären för halsbränna är att sova med höjd huvudända, då läcker nämligen magsyran inte genom den övre magmunnen på samma. På apotek finns receptfria läkemedel om besvären blir alltför jobbiga! Rådfråga personalen och berätta att du är gravid så får du hjälp med dina besvär.

Här kan du läsa om vecka 15.

Här kan du läsa om vecka 17.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey