Gravid vecka 15 | Nu är fostret 9 cm långt

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 15. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 15 är fostret lika stor som en citron.

Bebis: Nu är fostret 9 cm!

Barnet som växer inuti dig är nu ungefär 9 cm långt och väger ca 80 gram!

Utveckling

I början av den andra trimestern har kroppsdelarna utvecklats och blivit så pass tydliga att det skulle kunna gå att se fostrets kön vid optimala förhållanden med ett ultraljud. Gör man ett ultraljud nu så syns det också tydligt att hjärtat slår, även för ett ovant öga.

Tillväxt och rörelse

Barnet är inne i en intensiv tillväxtfas och nervsystemet har utvecklats. Den intensiva fasen innebär att fostret rör på sig betydligt mer och smidigare än tidigare, men trots fostrets aktiva livsstil kommer det mest sannolikt att dröja innan du kan känna rörelserna.

Barnets hud

Fostrets kropp har ett tunt och genomskinligt lager av hud och genom den syns revben, blodkärl och näthinnor tydligt i den här veckan. Den tunna huden börjar nu täckas av lanugohår, som är väldigt tunna, fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Lanugohåret är otroligt häftigt då det följer mönstret på huden så att det nästan ser ut som små fingeravtryck över hela kroppen. När bebisen föds finns lanugobehåringen troligtvis endast kvar på ryggen och skuldrorna, men det kan skilja sig från bebis till bebis.

Mamma: Gravid i vecka 15 och ett mörkt streck på magen?

En tredjedel av graviditeten är avklarad och du går nu in i den andra trimestern!

Trimester 2

Andra trimestern kallas ofta för spökveckor i folkmun. Det beror på att många gravida upplever att graviditetssymtom som illamående har avtagit och att man därför inte känner av graviditeten lika mycket. Det är vanligt att tankar som “är jag verkligen gravid?” dyker upp, men de brukar oftast försvinna den dagen du börjar känna fosterrörelser, om inte tidigare.

Fram till dess är det bra om du kan försöka lita på kroppen istället för alla dessa tankar som dyker upp. Det är helt normalt att känna oro – så länge den är hanterbar! Om du däremot känner att din oro påverkar din vardag markant och är svår att hantera är det bra att prata med din barnmorska så att du kan få stöd och trygghet i dina känslor.

Den växande magen

Din livmoder fortsätter att växa och blir allt större, kanske börjar det nu synas att du är gravid om det inte synts tidigare? Om det fortfarande inte syns är det också helt normalt, varje kvinnokropp och graviditet är egen i sitt slag.

Om du har varit gravid tidigare kan din mage vara eller upplevas större än första gången. Det beror ofta på att magmusklerna har blivit mer uttänjda och att livmodern blir mer framåtlutad efter graviditeten. Magen kan också ha vuxit snabbare om du varit gravid tidigare, men det innebär inte att den kommer att fortsätta växa på lika snabbt i framtiden. Ofta växer livmodern nämligen lite snabbare under den första halvan av graviditeten.

Hormoner under graviditeten

På grund av de olika hormonförändringarna under graviditeten kan många kvinnor få ett mörkt streck mitt på magen som kallas för Linea Nigra. Strecket kan se helt olika ut från kvinna till kvinna och sträcker sig vanligen från blygdbenet upp till naveln, och vidare mot revben eller hela vägen upp under bröstet. Det är dock inte alla som får detta mörka streck, men om du märker av det så brukar detta blekna bort efter barnets födsel. För en del sker det relativt snabbt, och för vissa kan det ta upp till ett par år för strecket att försvinna helt.

Under graviditeten sker en generell hyperpigmentation, vilket innebär att du lättare får pigmentfläckar i ansiktet eller andra ställen på huden. Detta är högst hormonellt, men det är klokt att vara försiktig i solen. Håll dig i skuggan och smörj alltid in dig med SPF om du vill minska risken för pigmentering.

Ditt mående

Nu när första trimestern är förbi har trötthet och illamående förhoppningsvis börjat avta, och för en del gravida väntar den trimestern då många mår som bäst. Om du inte är en av dem – håll ut! Bättre mående väntar, även om det känns långt bort. Försök landa i att varje graviditet är unik och din upplevelse är just det: DIN.

Förminska inte dig själv eller ditt mående genom att jämföra dig med andra som mår bättre under den här perioden av graviditeten. Bara du kan känna in din kropp och vad du behöver för att må bra, och om det till exempel är stora mängder vila så är det precis det du ska göra.

Här kan du läsa om vecka 14.

Här kan du läsa om vecka 16.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey