Gravid vecka 14 | Hej andra trimestern!

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 14. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 14 är fostret lika stort som ett äpple!

Bebis: Skelettet håller på att hårdna

Fostret är ungefär 7,5 cm lång mellan huvud och stjärt och väger runt 70 gram. Tillväxtperioden är rejäl just nu!

Utveckling

Organen är inte helt färdigutvecklade än, men ändå så pass klara att de faktiskt redan fungerar. Skelettet som tidigare varit mjukt håller på att hårdna för att göra den växande kroppen mer stabil. Kroppen försöker just nu att växa ikapp med huvudet som är ungefär hälften av fostrets storlek fortfarande.

Vid ett ultraljud skulle man kunna se att fostret rör på sina armar och ben eller för händerna mot munnen redan och rör sig för fullt. Fostret kan också svälja fostervatten nu!

Hjärta och blodcirkulation

Nu går det att lyssna på barnets hjärtljud med hjälp av en hjärtljudsmonitor! Hjärtat som har slagit och pumpat runt blodet sedan vecka 7 (6+0) anpassar blodcirkulationen till att pumpa blodet genom hjärtat så att det inte behöver passera lungorna under graviditeten. Man skulle kunna säga att det är en genväg, och för att genvägen ska fungera finns det ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet tar sitt första andetag kommer hålet mellan de två förmaken pressas samman och barnet får en normal blodcirkulation.

Vid det här laget är fostrets hud är tunn och genomskinlig, och täckt att små tunn hårstrån som kallas för ullhår. Fostret börjar också få ögonbryn och hår på huvudet nu.

Mamma: Nu är du gravid i vecka 14 och går in i andra trimestern

Nu är din livmoder ungefär lika stor som en grapefrukt och din bebis ungefär lika stor som en citron. Och när den här veckan är avklarad går ni äntligen in i den andra trimestern!

Ditt mående

Har du möjligtvis fått tillbaka mer energi? Försök att använda din återfunna styrka till saker som du blir glad och mår bra av. Sociala aktiviteter och tillställningar kan för många kännas som mest härliga under den andra trimestern som du närmar dig nu. Känn dock ingen press, utan lyssna in kroppen och vad just du behöver för att må bra.

Ju tyngre du blir desto större blir belastningen på din kropp. Om du har fått tillbaka orken är det därför ett gyllene tillfälle att stärka kroppen inför det som kommer längre fram. Kom ihåg att det kan bli rejält tungt att bära på en bebis – både när den är på insidan och när den kommer ut!

Hormonernas påverkan på hud och hår

Har du märkt av en slätare hy eller blankare hår än vanligt? Det är inte för intet som man brukar prata om gravidglow! Det beror på den ökade blodmängden och graviditetshormonerna i kroppen som påverkar hårsäckarnas faser och tillväxt. Vi tappar egentligen massor av hårstrån varje dag, men inte lika mycket under graviditeten utan det kommer istället att falla av efter förlossningen. Håravfallet som du kommer märka av senare kommer alltså inte ha någonting med näringsbrist eller amning att göra.

Utöver en hud med mycket lyster kan huden även påverkas av hormonella pigmenteringar under graviditeten. Många gravida får en mörk rand över magen som sträcker sig ungefär från bröstet ner mot slidan och kallas för Linea Nigra. En del får även mörkare hud runt bröstvårtor. Mörkheten brukar blekna efter förlossningen.

Huden i ansiktet kan också påverkas av pigmentfläckar, det brukar kallas för melasma eller kloasma. Pigmenteringarna brukar sällan bli bestående men du bör vara försiktig med att sola då det kan trigga pigmentet. Använd gärna högt solskydd mellan april-oktober, men kom ihåg att även vintersolen är stark och kan orsaka pigmentförändringar!

Här kan du läsa om vecka 13.

Här kan du läsa om vecka 15.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey