Gravid Vecka 13 | Har ni berättat för andra?

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 13. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 13 är fostret lika stort som en kiwi.

Bebis: Nu bildas fostrets unika fingeravtryck

Nu är fostret ungefär 6 cm långt från huvud till stjärt och nacken är så pass stark att fostret kan röra på huvudet. Bildandet av nervceller är som mest intensivt runt den här tiden fram till vecka 22 och skelettet som tidigare har varit mjukt håller nu på att hårdna.

Utveckling

Fostret kan ännu inte andas själv utan får sitt syre genom blodet från moderkakan. Däremot tränar fostret sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser som leder till att fostervatten strömmar in och ut i den växande lungvävnaden. En del i denna träning som sker under hela graviditeten är att fostret tränar på att använda bröstmusklerna, vilket är en viktig del i andningsarbetet.

Den här processen är viktig, för direkt när navelsträngen klipps vid födseln så måste lungorna fungera. Sekunderna efter att barnet kommer ut under förlossningen så trycks fostervattnet ut ur lungorna och barnet börjar andas luft genom näsan för första gången, ofta i samband med första skriket. Generellt sätt så andas nyfödda barn med näsan istället för munnen då det delvis möjliggör det att det går bra att äta och andas samtidigt. Det är även en återfuktande och tempererade effekt på inandningsluften via näsan.

Öronen och hörsel

Det finns forskning som tyder på att barnet kan börja uppfatta ljud redan nu. Öronen är dock färdigutvecklade först i vecka 24, och vid födseln kommer barnet att känna igen era röster som den har hört under tiden i magen. Mysigt, eller hur!

Moderkakan

I moderkakan sköljer mammans blod över fostrets minimala blodkärl som i små bassänger för att blodet ska kunna filtreras, då mammans och barnets blod normalt inte blandas. Detta sker på grund av att fostret ska vara skyddat mot skadliga ämnen, bakterier och virus.

Fostret har en särskilt anpassad blodcirkulation i livmodern. Hjärtat pumpar runt blodet men det passerar inte lungorna på samma sätt som efter födseln. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna än så tar blodet en genväg genom fostrets förmak. Därför finns ett hål mellan höger och vänster förmak, därefter vidare till vänster kammare och sedan ut i aortan. Öppningen sluts när barnet föds och tar sitt första andetag. Visst är det häftigt hur det fungerar?

Mamma: Gravid i vecka 13 – nu är den största risken för missfall över

Nu är du i sluttampen av den första trimestern och snart har du varit gravid en tredjedel av tiden. Heja dig!

Så påverkar hormonerna dig som gravid

Graviditetshormonerna påverkar blodvolym och blodflöde i kroppen, därav kan slemhinnan i din slida få en rödlila färg, innan graviditeten har den varit mer rosa i färgen. Du kan även se att blygdläpparna kan svullna och kanske ser du även ett kärl som du tidigare inte sett – just för att det är mer blod och vätska i alla kroppens blodkärl under graviditeten. I och med att blodvolymen ökar pumpar också ditt hjärta runt en större mängd vätska och blod i kroppen. Det gör att pulsen ökar och du kan känna hur hjärtat slår snabbare än normalt, samt att du andas snabbare.

I och med den ökade volymen så späds även mängden röda blodkroppar ut, vilket ökar känslan av andfåddhet. Detta sammantaget kan göra att dina vanliga aktiviteter känns tyngre än vanligt. En trappa som du annars inte blir andfådd av att gå i kan plötsligt få dig att flåsa rejält!

Arbetsmiljölagen

En del arbeten är mindre lämpliga eller till och med ohälsosamma för gravida, därför bör du läsa på om dina rättigheter hos Arbetsmiljöverket. Enligt arbetsmiljölagen har du som gravid rätt till en graviditetsanpassad arbetsmiljö.

Kläder under graviditeten

Kanske är det dags att börja fundera på gravidkläder nu? För vissa dröjer det ytterligare en tid innan det behovet uppenbarar sig och för andra har det skett för länge sen. Kom ihåg att det varierar från kvinna till kvinna hur magen och resten av kroppen reagerar på en graviditet! Utbudet av gravidanpassade kläder kan kännas litet jämfört med det du är van vid. Det kan kännas trist att lägga på pengar på just gravidkläder när man vet att plaggen bara kommer att användas under en kort period… Men något många inte tänker på är dock att flera av plaggen är sådana som du skulle kunna använda tiden efter förlossningen också! Då kan det nämligen vara skönt att använda kläder som inte sitter alltför tight.

Gravidbyxor med hög mudd kan vara särskilt sköna att använda efter förlossningen, även bh:ar som är anpassade för amning och har en liten extra flik vid ryggen där du knäpper bh:n, så att omkretsen kan bli större i takt med den växande magen som tillslut kan bukta ut så högt som vid bh:ns bygel. Klänningar, tröjor och skjortor med knappar som inte sitter tajt funkar superbra även om du tänkt amma efter förlossningen.

Du kan även bytlåna med vänner i din närhet, fråga runt i olika communitys om någon vill sälja sina gravidkläder vidare eller köpa kläder på den vanliga avdelningen men gå upp i storlek! Vissa tycker att det är superkul med gravidgarderoben och andra inte alls. Anpassa efter din lust och dina behov.

Tips!

Om dina vanliga byxor passar i övrigt men börjar bli lite tighta i midjan kan du använda en hårsnodd som du fäster mellan knapp och öppning. Med en större tröja som överdel syns inte glappet vid snodden och du kan vänta ett tag till med gravidbyxor.

Här kan du läsa om vecka 12.

Här kan du läsa om vecka 14.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey