Gravid vecka 11 | Börjar magen synas nu?

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 11. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 11 är fostret nu lika stort som en jordgubbe.

Bebis: Nu kallas embryot för foster

Fostret börjar se mer och mer mänsklig ut och är ungefär 40 millimeter lång från huvud till stjärt! Nu är kroppen och huvudet lika stora (!), men som nyfödd kommer huvudets längd att utgöra ungefär en fjärdedel av kroppslängden.

Utveckling

Denna vecka sker en intensiv utveckling av nervcellerna. De flesta av fostrets organ är faktiskt bildade redan i den här veckan, men fortsätter att växa och utvecklar sina funktioner hela vägen fram till födseln.

Tarmarna som tidigare funnits i navelsträngen börjar nu vandra in i fostrets mage. Tarmarna har en snabb tillväxt vilket gör att de tidigare inte fått plats med hela sin storlek i magen på fostret, utan delvis rymts i den inre delen på navelsträngen. Successivt flyttas tarmarna nu inåt och kommer sedan placeras innanför fästet på navelsträngen. En helt otrolig process!

Ögonen börjar hitta sin plats och de två knopparna som ytterörat har bestått av fram till nu har vuxit samman och börjat bilda ytterörats form. På fostrets ben börjar små, små knän och vrister att bildas.

Naglar och små hårstrån börjar utvecklas och fostret kan nu gäspa, svälja och suga! Det är något som fostret sysselsätter sig med under de stunderna på dygnet som den är vaken. Generellt har fostret korta vakenhetsperioder även om det skiljer sig åt mellan alla foster. Det kan handla om vakenhetsstunder på 20-60 minuter, för att sedan varva det med sömnstunder eller vila. Exakt vad minibebisen gör där inne, eller hur länge den sover eller är vaken är svårt att veta. Däremot kan man se att intervallen sova/vaken är relativt kort och varierar mellan individer.

Under vecka 11-12 är det utveckling av organ och livmoder som är i fokus. Kan du känna toppen på livmodern i höjd med ditt blygdben nu? Vissa gravida kan redan känna den!

Mamma: Gravid i vecka 11

Börjar ditt eventuella illamående att avta? Om inte, håll ut! För de allra flesta går det över ungefär runt vecka tolv.

Blodgrupp och Rh faktor

Beroende på din blodgrupp och Rhesus faktor (Rh faktor) kan det vara aktuellt att analysera barnets Rh faktor. Det gör man genom att ta en så kallad blodgruppering av den gravida. Detta görs via blodprov, ofta i kombination med KUB-testet om detta är aktuellt för just er. Det sker efter 10 fullgångna veckor. I Sverige finns olika rutiner för olika regioner, vilket gör att detta kan hanteras på olika sätt beroende på var i landet du bor. Gemensamt är dock att om den gravida har negativ Rh faktor så analyserar man även barnets Rh faktor. Det gör man för att de om det finns någon sannolikhet att den gravida kan utveckla antikroppar.

Kom ihåg att vårdresan under graviditeten skiljer sig från region till region. Prata med din barnmorska om vad som gäller där just du bor.

Hormoner och tandhygien

Hormonerna i din kropp gör att munnens slemhinna blir mer svullen och skör än innan. Det brukar resultera i att tandköttet lättare börjar blöda vid tandborstning, något du kanske redan har märkt av? Som gravid löper du också större risk att få hål i tänderna och salivens egenskaper kan förändras under den här perioden. Det är därför extra viktigt att vara noga med munhygienen under graviditeten! Förutom förändringar av munnens slemhinna och saliven, så kan även småätandet bidra till försämrad tandhygien. Så ta hand om munnen så mycket du kan!

Blodvolym under graviditeten

Under graviditeten ökar din blodvolym med ungefär 40 %. Många kan se sina blodkärl på kroppen lite mer framträdande nu ihop med nya linjer på huden. Det är en bieffekt av den ökade blodtillförseln i kroppen som sker för att ge fostret den näring som den behöver. Det är dock ingenting att oroa sig för, då de flesta blodkärl kommer att återgå och se ut precis som vanligt efter förlossningen.

Kroppen just nu

Runt den här veckan upplever många gravida att magen syns tydligare och att brösten blivit större (men inte alla, eftersom kroppens förändringar är individuella, något som är viktigt att hela tiden komma ihåg!). Eftersom fostret ännu är knappt 4 cm så är det svullna tarmar som brukar vara orsaken till den putande magen. Muskelväggen i tarmarna rör sig långsammare och aktiviteten i tarmarna är långsammare. Det sker även en vidgning av tarmarna under graviditeten vilket är en orsak till svullnad över magen. Det kan även vara mer gaser i tarmen vilket ökar känslan av svullnad. Den här känslan kan minska något om en vecka eller två, för att sedan komma åter senare fast då för att livmodern vuxit och tar mer plats.

Här kan du läsa om vecka 10.

Här kan du läsa om vecka 12.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey