I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör att vara gravid i vecka 11. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 11 är fostret nu lika stort som en jordgubbe.
Fostret börjar se mer och mer mänsklig ut och är ungefär 40 millimeter lång från huvud till stjärt! Nu är kroppen och huvudet lika stora (!), men som nyfödd kommer huvudets längd att utgöra ungefär en fjärdedel av kroppslängden.
Denna vecka sker en intensiv utveckling av nervcellerna. De flesta av fostrets organ är faktiskt bildade redan i den här veckan, men fortsätter att växa och utvecklar sina funktioner hela vägen fram till födseln.
Tarmarna som tidigare funnits i navelsträngen börjar nu vandra in i fostrets mage. Tarmarna har en snabb tillväxt vilket gör att de tidigare inte fått plats med hela sin storlek i magen på fostret, utan delvis rymts i den inre delen på navelsträngen. Successivt flyttas tarmarna nu inåt och kommer sedan placeras innanför fästet på navelsträngen. En helt otrolig process!
Ögonen börjar hitta sin plats och de två knopparna som ytterörat har bestått av fram till nu har vuxit samman och börjat bilda ytterörats form. På fostrets ben börjar små, små knän och vrister att bildas.
Naglar och små hårstrån börjar utvecklas och fostret kan nu gäspa, svälja och suga! Det är något som fostret sysselsätter sig med under de stunderna på dygnet som den är vaken. Generellt har fostret korta vakenhetsperioder även om det skiljer sig åt mellan alla foster. Det kan handla om vakenhetsstunder på 20-60 minuter, för att sedan varva det med sömnstunder eller vila. Exakt vad minibebisen gör där inne, eller hur länge den sover eller är vaken är svårt att veta. Däremot kan man se att intervallen sova/vaken är relativt kort och varierar mellan individer.
Under vecka 11-12 är det utveckling av organ och livmoder som är i fokus. Kan du känna toppen på livmodern i höjd med ditt blygdben nu? Vissa gravida kan redan känna den!
Börjar ditt eventuella illamående att avta? Om inte, håll ut! För de allra flesta går det över ungefär runt vecka tolv.
Beroende på din blodgrupp och Rhesus faktor (Rh faktor) kan det vara aktuellt att analysera barnets Rh faktor. Det gör man genom att ta en så kallad blodgruppering av den gravida. Detta görs via blodprov, ofta i kombination med KUB-testet om detta är aktuellt för just er. Det sker efter 10 fullgångna veckor. I Sverige finns olika rutiner för olika regioner, vilket gör att detta kan hanteras på olika sätt beroende på var i landet du bor. Gemensamt är dock att om den gravida har negativ Rh faktor så analyserar man även barnets Rh faktor. Det gör man för att de om det finns någon sannolikhet att den gravida kan utveckla antikroppar.
Kom ihåg att vårdresan under graviditeten skiljer sig från region till region. Prata med din barnmorska om vad som gäller där just du bor.
Hormonerna i din kropp gör att munnens slemhinna blir mer svullen och skör än innan. Det brukar resultera i att tandköttet lättare börjar blöda vid tandborstning, något du kanske redan har märkt av? Som gravid löper du också större risk att få hål i tänderna och salivens egenskaper kan förändras under den här perioden. Det är därför extra viktigt att vara noga med munhygienen under graviditeten! Förutom förändringar av munnens slemhinna och saliven, så kan även småätandet bidra till försämrad tandhygien. Så ta hand om munnen så mycket du kan!
Under graviditeten ökar din blodvolym med ungefär 40 %. Många kan se sina blodkärl på kroppen lite mer framträdande nu ihop med nya linjer på huden. Det är en bieffekt av den ökade blodtillförseln i kroppen som sker för att ge fostret den näring som den behöver. Det är dock ingenting att oroa sig för, då de flesta blodkärl kommer att återgå och se ut precis som vanligt efter förlossningen.
Runt den här veckan upplever många gravida att magen syns tydligare och att brösten blivit större (men inte alla, eftersom kroppens förändringar är individuella, något som är viktigt att hela tiden komma ihåg!). Eftersom fostret ännu är knappt 4 cm så är det svullna tarmar som brukar vara orsaken till den putande magen. Muskelväggen i tarmarna rör sig långsammare och aktiviteten i tarmarna är långsammare. Det sker även en vidgning av tarmarna under graviditeten vilket är en orsak till svullnad över magen. Det kan även vara mer gaser i tarmen vilket ökar känslan av svullnad. Den här känslan kan minska något om en vecka eller två, för att sedan komma åter senare fast då för att livmodern vuxit och tar mer plats.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey