Gravid Vecka 10 | Embryots kropp tar form

I den här artikeln kommer du kunna läsa om allt som rör din graviditet i vecka 10. Här får du information om bebisens utveckling, hur mammans kropp förändras och tipsen du kan behöva på resans gång. När du är gravid i vecka 10 är fostret lika stor som en oliv.

Bebis: Nu börjar tår och fingrar växa ut

Från och med den här veckan kallas embryot för foster vilket är ett stort steg i utvecklingen! Nu är fostret ungefär 30 millimeter långt från huvud till stjärt.

Utveckling

Fostrets kropp börjar ta form och svansen som tidigare fanns i ryggslutet hos embryot börjar försvinna. Tår och fingrar har fram tills den här veckan sett ut som små paddlar med simhud, men börjar nu att växa ut. Huvudet har fått en nacke och de fördjupningar som tidigare synts i ansiktet börjar få ögon med ögonlock. Vid näsa och mun har det tidigare bara funnits ett gemensamt hål, nu börjar dock både näsan och munnen få en egen struktur. Öronen börjar ta form och hjärtat kommer att bli färdigutvecklat under den här veckan.

Fostrets organ

Alla de stora organsystemen har anlagts hos fostret och könsorganet fortsätter att utvecklas. Än så länge ser det yttre könsorganet likadant ut hos alla foster oavsett kön, men de inre könsorganen (testiklar eller äggstockar) är helt utvecklade vid det här laget. Beroende på kön bildas nu miljontals ägganlag, eller så har produktionen av testosteron startat.

Fostervatten

Barnet ligger i livmodern inuti vad som kallas för hinnsäcken tillsammans med fostervatten. Mängden fostervatten ökar gradvis fram till vecka 38 och är då ungefär 1 liter, därefter sker en gradvis minskning av fostervattnet.

I fosterhinnorna produceras fostervattnet som ständigt förnyas per 24 timmar. Fostervattnet finns också för att barnet ska kunna röra på sig, träna sina armar och ben, samt för att isolera och hjälpa barnet att hålla temperaturen. Temperaturen i livmodern är densamma som hos den gravida, alltså 37 grader.

Mamma: Oro när man är gravid i vecka 10

Nu är du i den tionde veckan och fostret har vuxit i dig i hela två månader! 30 veckor kvar tills ni ses.

Under den här tiden av graviditeten kan veckorna kännas oändligt långa. Då kan det vara skönt att peppa sig själv med olika delmål. Belöna dig själv på något sätt för att du är gör ett så fantastiskt jobb i att bära ett barn! Kanske kan du ha som en rutin att göra något speciellt som du tycker om i mitten av varje gravidvecka, så att du har någonting annat att se fram emot än att gå in i nästa vecka? Bara du sätter gränserna för vad som är rimliga belöningar. Kolla om du kan få med din eventuella partner på samma spår och hitta något kul att göra tillsammans!

Vilken typ av förälder vill du vara?

Redan nu kan det vara dags att ge dig själv tid att drömma och fantisera om vem du vill vara som förälder. Lyft gärna dina tankar och funderingar med din partner och diskutera tillsammans, men även med nära och kära, om er syn på föräldraskapet.

Järntillskott

Om du har börjat med järntillskott kan detta påverka tarmen så att du blir trögare i magen eller förstoppad. Det finns olika typer av järntillskott som ger olika mycket påverkan, så prata med din barnmorska om det är så att det tillskott du tar inte fungerar för just dina tarmar.

Vätska och svullnad

Om du känner dig svullen är den främsta anledningen till detta att blodvolymen ökar, men även att hormonerna under graviditeten kan ge vätskeansamling. Då alla kvinnor är unika reagerar vi också olika på denna hormonomställning, vilket gör att alla påverkas i olika stor utsträckning av detta. Även faktorer som blodtryckspåverkan, värme och hur mycket vätska den gravida dricker påverkar svullnaden. En anledning att man kan svullna är nämligen att man dricker för lite! Prova att öka ditt vattenintag och se om svullnaden lägger sig.

Oro och risker med graviditeten

Skulle det finnas några risker med din graviditet så kommer din barnmorska att erbjuda ett läkarbesök. Är du orolig och behöver extra stöd kan din barnmorska hjälpa dig även med det. Ni kan prata om dina funderingar och frågetecken när det gäller det mesta, så hjälper barnmorskan dig att komma rätt! Kom ihåg att oro är en naturlig del av graviditeten för många. Graviditeten är lång, så om du känner oro kommer den säkerligen dippa och pika flera gånger under dessa nio månader. Det du känner nu behöver inte vara lika påtagligt om ett par veckor.

Om du vill dela tankar och erfarenheter med andra gravida eller föräldrar kan du alltid vända dig till Baby Journey – The community! Gå mer här!

Sex under graviditeten

Det är inte skadligt varken för dig eller embryot att ha sex om du har en normal graviditet. Däremot kan lusten minska om du mår dåligt eller på grund av alla hormoner, då både känsla och upplevelse kan förändras. En del gravida får mer lust och känner större njutning medan andra får helt motsatt effekt. Det kan såklart även skifta under graviditetens gång. Prata med din partner om känslor och behov, och kom ihåg att bekräfta varandra och vara lyhörda. Intimitet kan ske på många fler sätt än genom samlag.

Här kan du läsa om vecka 9.

Här kan du läsa om vecka 11.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey