Förlossningsrelaterade bristningar

De flesta som föder barn vaginalt får sår i slidan och mellangården under förlossningen, dessa kallas för bristningar. Här går vi igenom de olika graderna av bristningar och hur snabbt du blir återställd.

Olika grader av förlossningsrelaterade bristningar

Under en förlossning så bistår barnmorskan dig för att du ska få en så liten bristning som möjligt. Förlossningsrelaterade bristningar är vanligt, och de allra flesta som föder barn får någon form av bristning. Dessa delas in i fyra grader:

• Grad 1: Innefattar ytliga bristningar i slida och/eller blygdläppar
• Grad 2: Engagerar muskler i mellangården
• Grad 3: Engagerar ändtarmsmuskeln, helt eller delvis
• Grad 4: Engagerar även väggen i ändtarmskanalen

Större bristningar (grad 3 & 4) är ovanliga och uppstår vid knappt tre procent av samtliga förlossningar. Siffran är något högre, ca fem procent, om det är första gången du föder barn.

Bristningar av grad 1 och 2 kan barnmorskan suturerna på förlossningsrummet och du har rätt att få bedövning innan. Grad 3 och 4 suturernas av läkare, vanligtvis på operation där rätt belysning och verktyg finns tillgängliga för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Risken för att få en större bristning är högre bland annat om du föder barn med hjälp av sugklocka, är omskuren eller du föder ett stort barn (över 4.5 kg). Mindre bristningar läker ofta snabbt och sår i huden/slemhinna läker inom ett par veckor. Vissa känner av sin bristning mer och längre än andra.

Efter en vaginal förlossning så tänjs musklerna i bäckenbotten ungefär tre gånger sin längd, och bäckenbotten utsätts även för en enorm påfrestning genom graviditeten. Det tar ofta flera månader innan musklerna har läkt helt, därför är det viktigt att bygga upp bäckebotten igen med hjälp av knipövningar. Om du behöver hjälp kan du kontakta en fysioterapeut.

Du kan räkna med att det kan ta upp till ett år innan bäckenbotten är helt återställd efter förlossningen. Med det sagt är det ingen anledning att lämna eventuell oro eller smärta utan åtgärd. Har du frågor eller besvär kring din bristning kan du få hjälp via exempelvis din barnmorskemottagning, gynmottagning eller den förlossningsklinik du födde barn på.

Tips!

Titta på ditt underliv inför förlossningen för att få en referensbild. Titta även efter förlossning och/eller efter du har blivit suturerad. Ofta kan bristningen upplevas som större än vad den är/var. Om du tittar med spegel kan du även följa läkningsprocessen hemma!

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey