Många känner oro inför en förlossning. Du som är gravid kanske är rädd för att förlora kontrollen, för smärtan eller för att barnet eller du själv ska skadas. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron, men vad är egentligen förlossningsrädsla?
Ungefär en av fem gravida uppger att de känner någon form av oro eller rädsla som är relaterad till förlossningen. Rädslan kan grunda sig i negativa tankar, känslor eller farhågor kring barnafödande ur både fysiska och/eller psykiska aspekter. Det kan exempelvis handla om oro att tappa kontrollen över förlossningssituationen, rädsla för att något ska hända en själv eller barnet, eller tidigare utsatthet för våld- och övergrepp.
Förlossningsrädsla brukar delas in i primär och sekundär förlossningsrädsla. Primär förlossningsrädsla innebär att den gravida har en rädsla inför förlossningen redan under hennes första graviditet, men kan även ge uttryck redan innan graviditeten. Sekundär förlossningsrädsla uppstår efter en tidigare förlossning med negativ/traumatisk upplevelse.
Vidare kan förlossningsrädslan, oavsett om den är primär eller sekundär, delas in i olika svårighetsgrader, alltifrån lätt till svår. Om det finns en extrem rädsla för att ens överväga graviditet eller vaginal förlossning brukar man tala om förlossningsfobi.
Det är viktigt att berätta för din barnmorska på mödravården om du har negativa tankar, känslor eller upplever oro inför kommande förlossning. Hen kommer då att prata mer med dig om detta och hjälpa dig vidare. Du kan få vidare hjälp inom den egna mödravården och/eller bli remitterad till annan enhet, beroende på hur stark din oro är. På förlossningsklinikerna är barnmorskor och läkare vana att arbeta med förlossningsrädsla, så det är ingenting du behöver skämmas för.
Vill du läsa mer om förlossning? Klicka här!
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey