Exempel på när din barnförsäkring hos Länsförsäkringar hjälper dig

Sponsrat av Länsförsäkringar

Vi rekommenderar alla föräldrar att teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt efter att barnet är fött för att få så bra skydd som möjligt (gärna i dörren ut från BB!). I den här artikeln ger vi två exempel på varför ditt barn bör ha en barnförsäkring samt hur den räknas ut.

En barnförsäkring är en viktig försäkring för ditt barns ekonomiska trygghet om något händer och bör tecknas så tidigt som möjligt. Det kan vara svårt att veta vad en barnförsäkring kan täcka om ditt barn är med om en olycka eller blir sjukt. För att hjälpa dig att förstå vad för stöd och trygghet en barnförsäkring hos Länsförsäkringar kan ge, har vi listat två tydliga exempel här nedan.

Såhär hjälper din barnförsäkring hos Länsförsäkringar dig

Exempel 1 – Diabetes

En pojke i 9 års åldern blir akut inskriven på sjukhus för vård och det visar sig att han har fått diabetes typ 1. Pojken får stanna kvar på sjukhuset i elva dagar, men innan han kan gå tillbaka till skolan behöver han få fortsatt vård av sina föräldrar i hemmet. Försäkringskassan beviljar pojkens föräldrar en fjärdedels omvårdnadsbidrag under tre års tid. Diabetes är en sjukdom som pojken kommer att ha under resten av sitt liv, alltså en bestående funktionsnedsättning som ger möjlighet till ersättning för medicinsk invaliditet på 15%.

Hur räknas en medicinsk invaliditet ut?

Det kan ta ett par år att få en fastställd invaliditetsgrad. Antal år varierar beroende på sjukdom. Grundprincipen är att man ska ha hamnat i ett stadium där sjukdomen varken blir bättre eller sämre. Utifrån den fasen och hur individen mår görs en bedömning av medicinska experter som fastställer hur stor påverkan det får i vardagen. Medicinsk invaliditet bedöms i procent.

Såhär fungerar det:

Ersättningen för medicinsk invaliditet beräknas på valt försäkringsbelopp. Ett prisbasbelopp är ett värde som årligen fastställs av regeringen och följer prisutvecklingen i samhället. Det gör att vår ersättning indexeras årligen.

Pojkens försäkringsbelopp är 40 PBB (PBB = prisbasbelopp), det vill säga 1 932 000 kr, vilket resulterade i en ersättning på totalt 383 552 kr. Ersättningen är helt skattefri.

Såhär mycket betalas ut:

 • Akutvårdsersättning 725 kr
 • Sjukhusvistelse 11 dagar 6 376 kr
 • Vård i hemmet 12 dagar 6 956 kr
 • Medicinsk invaliditet 289 800 kr
 • Omvårdnadsbidrag 79 695 kr

Totalt 383 552 kr

Läs mer om barnförsäkringar och vad de olika försäkringsbeloppen innebär här.

Teckna en barnförsäkring här.

Beloppen är räknade utifrån prisbasbeloppet för 2022 hos Länsförsäkringar vilket är 48 300 kr.

Exempel 2 – Hjärnskakning och handledsfraktur

En 2-årig flicka ramlar ur en gunga och slår huvudet i gungställningen som är gjord av stål. Samtidigt skadar hon handleden i fallet. Flickans glasögon spricker och det blir en stor reva i overallen. Föräldrarna åker in på akuten och flickan blir inlagd på grund av bruten handled och hjärnskakning. Hon återhämtar sig snabbt från hjärnskakningen men handledsfrakturen ger en medicinsk invaliditet på 3%.

Såhär fungerar det:

Ersättningen för medicinsk invaliditet beräknas på valt försäkringsbelopp som i detta fall är 50 PBB, det vill säga 2 415 000 kr. Ersättningen är skattefri och på totalt 77 383 kr.

Såhär mycket betalas ut:

 • Vårdresor 48 kr
 • Akutvårdsersättning 725 kr
 • Sjukhusvistelse 2 dagar 1 160 kr
 • Ersättning för glasögon och kläder 3 000 kr
 • Medicinsk invaliditet 72 450 kr

Totalt 77 383 kr

Beloppen är räknade utifrån prisbasbeloppet för 2022 hos Länsförsäkringar vilket är 48 300 kr.

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey