Del 1 – För tidigt födda barn och neonatalavdelningen

I denna artikelserie om fem delar kommer du att kunna läsa om för tidigt födda barn och neonatalavdelningen.

Varje år föds ungefär 110 000 barn i Sverige och i genomsnitt 5 % av dessa är prematura. När man säger att ett barn är prematur så innebär det att vara för tidigt född, innan vecka 37+0. Av dessa för tidigt födda barn är det ungefär 16 % som föds innan vecka 32.

De barn som föds för tidigt behöver ofta vistas på neonatalavdelningen en tid efter födseln för att få både stöd och den vård som de behöver. Även ett fullgånget barn som till exempel har svårt att andas efter födseln eller drabbas av en infektion kan vårdas på neonatalavdelningen.

Ibland kan en prematur födsel bero på en infektion eller sjukdom hos den gravida, men oftast går det inte att svara på varför barn föds för tidigt.

När man pratar om prematura barn brukar dessa delas in i kategorier. Barn som föds innan vecka 28+0 kallas för *extremt för tidigt födda*, barn som föds innan vecka 32+0 kallas för *mycket för tidigt födda* och de barn som föds innan vecka 37+0 kallas för *måttligt för tidigt födda*.

När ett barn hamnar på neonatalavdelningen så blir den första tiden mest troligt någonting helt annat än man har föreställt sig. De barn som är för tidigt födda är mer sköra och infektionskänsliga än barn som föds fullgångna, men du som förälder kan vara trygg i att personalen som arbetar här är speciellt utbildad för att ta hand om både för tidigt födda och sjuka barn.

Du som förälder kommer att få känna dig delaktig i vården av ditt barn och personalen kommer att sträva efter ditt engagemang mer och mer i takt med att barnet växer. Om det känns svårt att inte alltid finnas närmast till hands så kan du låta ditt barn få en tygbit med din doft nära ansiktet. Och när barnet får komma ut ur eventuell kuvös, så får du hålla hen hud-mot-hud. Då frisätts hormonet oxytocin både hos dig och barnet, vilket är ett av de hormon som får oss att må bra.

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey