Därför ska du och dina barn vaccinera er mot TBE

Sponsrat av Länsförsäkringar

Det är högsommar och i takt med att storstäderna töms så fylls hamnar, hotell, sommarhus och campingar med lyckliga svenskar, inte minst barnfamiljer. Äntligen är sommaren här! Mitt i semesterplaneringen kan det vara lätt att glömma en så viktig punkt som att ta vaccin mot TBE. Därför vill vi påminna dig om varför detta bör prioriteras!

Vad är TBE?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Sjukdomen ger i de flesta fall lindriga symptom, men kan också leda till allvarligare sjukdom – i värsta fall besvär som inte läker helt och hållet.

Vilka är symptomen på TBE?

Om man smittas av TBE får man ofta lindriga besvär med huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Detta brukar gå över efter ett par dagar. Upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna som kan medföra betydligt allvarligare besvär. För vissa personer kan denna typ av infektionen bidra till besvär som aldrig försvinner. Det kan handla om svårigheter med balans, koncentration och minne. I allvarliga fall kan även förlamning förekomma.

Vad finns det för behandling mot TBE?

Idag finns ingen behandling mot TBE. För att undvika smitta är det bara vaccin som säkerställer skydd. Om man bor eller vistas i riskområden är det extra viktigt att vaccinera sig mot TBE.

Varför ska man vaccinera sig?

Riskområdena har blivit fler och även om risken är liten för att få besvär som aldrig försvinner, så finns den. Vaccination är det enda sättet att undvika smitta, då kan du vara trygg i att familjen håller sig frisk.

Riskområdena är södra och mellersta Sverige, framförallt i kusttrakterna kring Stockholm, Södermanland och Uppsala. Även i Västra Götalandsregionen. TBE-viruset sprider sig runtom Sverige och numera är Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Östergötland, Örebro, Värmland, Västmanland, Dalarna och Gävleborgs län drabbade.

Vad ska man tänka på inför vaccinering

– Ha koll på listan över riskområden! Om du bor eller vistas i ett riskområde så bör du och din familj vaccineras.
– Vaccinera barn tidigt, redan från 1 års ålder.
– Vaccinera familjen i god tid innan fästingsäsongen börjar för att få ett så säkert skydd som möjligt. Fästingarna kan vara aktiva så länge som från mars till november, så om du överväger att vaccinera dig är det bästa att göra det så fort som möjligt, även om det inte innebär fullt skydd denna sommar.
– Både barn och vuxna kan drabbas av TBE, så se över vaccinationsskyddet för hela familjen.

Vad händer om jag smittas innan jag hunnit vaccinera mig?

Vid utebliven vaccination och eventuell smitta så gäller Barnförsäkring samt Sjuk-och Olycksfallsförsäkring för vuxna. Vi är oftast noggranna med försäkring av saker som våra bilar där de flesta har en full försäkring, men så glömmer vi bort att försäkra det mest värdefulla vi har.

En barnförsäkring hjälper er familj ekonomiskt vid skador eller sjukdomar och är en trygghet som följer med ända upp till 25 års ålder. Skaffa din barnförsäkring och läs mer här.

Om du vill se exempel på när en barnförsäkring kan hjälpa till så har vi gjort en artikel om det som du hittar i appen, eller klicka här!

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey