Bröstmjölk och dess innehåll

Bröstmjölk är fullspäckad med näringsämnen som skyddar ditt barn, men visste du att bröstmjölkens innehåll varierar över tid? I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om bröstmjölk och vad den innehåller.

Tre varianter av bröstmjölk och innehåll

Under den senare delen av graviditeten bildas råmjölk, även känt som kolostrum, och detta är den första sammansättningen bröstmjölk som produceras dagarna efter förlossningen. Denna bröstmjölk har ett annorlunda innehåll än den mogna mjölken som produceras senare. Den är transparent och gulaktigt på grund av det höga innehållet av betakaroten (samma näringsämne som ger moroten dess färg). Råmjölken innehåller mer protein, vitamin A och K samt mindre socker och fett än den mogna mjölken.

Råmjölken är mer lättsmält för den nyfödda bebisens magen och kan lättare tas upp i kroppen. Den innehåller mycket immunoglobuliner och mjölkbakterier som hjälper till med immunförsvaret och kan därför skydda barnet mot vissa infektioner. Råmjölken stimulerar passagen av mekoniumet i tarmen (bebisens första bajs som är svart och segt i konsistensen).

Under tiden som råmjölken utvecklas till mogen mjölk kallas den för övergångsmjölk. Detta sker vanligen några dagar till ett par veckor efter förlossningen. Exakt hur lång tid detta tar är individuellt från kvinna till kvinna.

Ungefär tre till fyra veckor efter förlossningen så har den mogna mjölken fördigutvecklats. Bröstmjölken har då ett innehåll av högre halter fett och laktos jämfört med råmjölken. Även om den mogna mjölken inte innehåller lika mycket immunoglobuliner så får barnet ett betydande skydd för infektioner som håller i sig så länge barnet ammas. Bröstmjölkens fettsammansättning påverkas av vad mamman har för kosthållning.

Är du nyfiken på hur mycket bröstmjölk en nyfödd bebis äter? Läs artikeln på ämnet här!

Du kanske även är intresserad av

  • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

    Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
  • Sexliv efter förlossningen

    Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
  • Träna efter förlossning: Bra övningar

    När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
  • Vad är foglossning?

    Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
  • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

    Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
  • Högt blodtryck = Hypertoni

    Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

    Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

    Villkor

    Ladda ned vår app här
    Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

    Copyright © Baby Journey