Ditt barn som gråter hjärtskärande, en stressig morgon som förvärras och din panik som bara stiger, är det något du känner igen – det är helt okej! Vad kan du göra för att underlätta lämningen?
Att lämnas på förskolan kan vara jobbigt för både barn och förälder. För barnet innebär lämning en övergång då man lämnar hemmet för att komma till förskolemiljön med alla barn och vuxna där. Det innebär också ett avsked från dig som förälder. Oftast är de ledsna känslorna hos barnet ett uttryck för att det just är jobbigt att skiljas, inte för att de inte trivs på förskolan. Som förälder kan man lätt smittas av barnets känslor, många föräldrar känner sig ledsna, oroliga och att det är helt fel att lämna barnet.
I en situation med mycket känslor inblandade hos både barn och förälder kan det vara bra att du som förälder på ett lugnt och tydligt sätt sätter ord på barnets och din upplevelse och vad som kommer hända. På så sätt visar du att du ser och förstår barnet och förtydligar situationen vilket kan göra den lättare att förstå och hantera för barnet. Säg till exempel ”Nu känns det jobbigt när vi ska säga hejdå. Du kommer leka med de andra barnen som du brukar tycka är kul och pappa ska ha roligt på jobbet. Sen kommer pappa och hämtar dig som vanligt”. Små barn har svårt med tidsuppfattning och att föreställa sig saker som kommer hända längre fram, särskilt vid starka känslor, därför kan det vara bra att påminna om hur rutinen ser ut, att de varje dag blir hämtade igen.
Många barn är hjälpta av en återkommande lämningsrutin då de säger hejdå på samma sätt varje gång. Det skapar förutsägbarhet och trygghet. Du kan med fördel planera en sådan rutin tillsammans med personalen så att ni hjälps åt med att hitta en lösning som kan vara bra för ditt barn. Det kan till exempel innebära att barnet säger hejdå på en viss plats och att en pedagog sedan tar emot barnet och hjälper det bli lugnt och tryggt.
Även om barnet har en eller flera pedagoger hen känner sig trygg med och kan bli tröstad av på förskolan trumfar ofta föräldern alla andra vuxna så länge föräldern är där. Därför kan barnet ofta lugnas och tröstas snabbt av en pedagog först när föräldern lämnat förskolan. Be gärna förskolan om en uppdatering då barnet lugnat sig och mår bra igen. Det kan trygga dig som förälder att se att barnet mår bra vilket är hjälpsamt för både dig och barnet inför nästa lämning.
Barn kommer ofta in i perioder då det är mer ledsna vid lämningarna. Om barnet visar att det inte vill gå till förskolan eller om är du som förälder orolig över om barnet trivs är det viktigt att prata med personalen. Fråga dem hur barnet verkar må om dagarna, om barnet leker och trivs samt äter och sover som vanligt. Skulle barnet visa tecken på att inte trivas på behöver förskolan titta över vad de kan göra för att hjälpa barnet. Dialogen mellan föräldrar och förskolepersonal är viktig för att få en bild av hur barnet mår, förskolepersonalen ser barnet på förskolan och föräldrarna ser barnet hemma. Det kan vara bra att boka in ett möte med förskolepersonalen och ses igen efter några veckor för att stämma av om de förändringar som införts hjälpt barnet. Föräldrarna kan hjälpa till att hitta lösningar och ge information men det är viktigt att komma ihåg att det är förskolans ansvar att se till att de anpassningar som behövs för att barnet ska trivas och utvecklas på förskolan genomförs. Förskolelärarare har lång utbildning och är experter på att se till barns behov på förskolan.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey