Sommaren är här och många av oss packar in familjen i bilen för att bege sig på semester. Men vad är viktigt att veta när det kommer till bilbarnstolar, montering och säkerhet? I den här artikeln går vi igenom allt som du vill och behöver ha koll på!
Många vänder bilbarnstolen framåt för fort, ofta på grund av att barnet är missnöjd bakåtvänd. Detta bör man alltid vänta med tills barnet är minst 4-5 år och det beror på att i yngre ålder så är huvudet fortfarande stort i proportion till kroppen. Det kan då leda till en mycket större påfrestning på nacken vid en eventuell kollision, och värre skador på kroppen eftersom vissa delar inte riktigt vuxit ihop ordentligt och inte klarar av trycket.
Att alltid använda en bilbarnstol som just är anpassad efter barnets storlek och vikt. Som regel kan man säga att när öronen är vid den övre kanten på stolen så är det dags att byta. Samma sak gäller med babyskyddet, som vid regel byts ut ungefär mellan 9-12 månader. Har man ett långt barn kan babyskyddet behöva bytas tidigare.
Montera alltid barnstolen efter tillverkarens anvisningar. Ofta finns en film på YouTube som någon återförsäljare gjort för instruktioner om montering för just din bilbarnstol. Man kan även kontakta återförsäljare och be dom visa hur stolen ska monteras för att barnet ska sitta säkert och korrekt. Det kan också vara bra att veta att alla bilbarnstolar inte passar i alla bilar. I vissa bilmodeller är till exempel bältena för korta, så ett tips när det är dags att införskaffa bilbarnstol är att ta med bilen och prova den på plats.
I regel så ska man inte vara rädd för att spänna åt hårt, så länge barnet inte protesterar och kan röra sig. Både barnet och bältet ska placeras som en vuxen, det vill säga att bältet inte ska sitta för nära halsen, åka upp över ansiktet eller sitta för långt ner mot axeln.
Det finns äldre uppgifter på var i bilen minst personskador sker vid en kollision och man har kommit fram till att mittsätet bak är säkrast. Däremot är det inte särskilt praktiskt att ha bilbarnstolen där. Det absolut viktigaste vid en eventuell kollision är dock inte alls placeringen av bilbarnstolen utan att barnet sitter bakåtvänd.
Om barnet placeras fram så måste du avaktivera krockkudden. Nyare bilmodeller har en knapp eller nyckel så att du enkelt kan både aktivera och avaktivera krockkudden, medan äldre bilmodeller kan behöva ta hjälp av en auktoriserad verkstad.
Olika längdgränser gäller för när man kan byta från bilbarnstol till sittkudde i olika länder. Exempelvis har Tyskland och Schweiz krav på att barnet ska vara minst 150 cm lång, medan Sverige har 135 cm som gräns (140 cm framför en aktiverad krockkudde). Detta är alltså bra att kolla upp inför resan.
Bilbarnstolen har en begränsad livslängd och håller i ungefär 10 år. Starkt solljus gör dock så att livslängden sänks då plasten blir torr och spröd, så täck den gärna med en filt eller liknande för att den inte ska utsättas direkt solljus.
Det viktigaste att veta efter en eventuell krock av det kraftigare slaget är att bilstolen alltid måste bytas ut. Med kraftig kollision menar man någon form av våld i kollisionen. De allra flesta försäkringsbolagen ersätter skadade bilstolar, så kontakta ditt försäkringsbolag för instruktioner om hur du ska gå tillväga. Försäkra dig sedan om att den skadade bilbarnstolen kasseras. Det kan göras genom att kapa bälten och lämna in till en sopstation.
Vi kan inte skydda barnen mot allt, men vi kan göra vårt bästa för att ge dem den trygga miljö de förtjänar. Och hur noga vi än förbereder oss så kan olyckor alltid inträffa. Därför är det extra viktigt att ditt barn är rätt försäkrat. Med Länsförsäkringars Barnförsäkring får ditt barn ett skydd som gäller vid både olycksfallskador och sjukdomar.
Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.
Copyright © Baby Journey