Allt du behöver veta om små barn och flytvästar

Sponsrat av Länsförsäkringar

Sommaren är här och varje hamn pryds av båtar och förväntansfulla människor som längtar efter att ge sig ut till havs. Att kliva ombord är minst sagt härligt men det behöver också vara säkert, inte minst för våra minsta. Det är inte bara att sätta på en flytväst – det gäller att ha rätt flytväst. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om flytvästar för barn!

Finns det olika typer av flytvästar för barn?

Ja, det finns räddningsvästar och seglarvästar. En räddningsväst har alltid två stora flytblock fram, över axlarna och en krage. Kragen är till för att vända ansiktet uppåt, vilket givetvis är livsviktigt om barnet trillar i och tappar medvetandet. Seglarvästarna är till för större barn och förutsätter att det finns simkunnighet. Dessa vänder dock inte barnet så som räddningsvästen gör.

Vilka är de vanligaste felen man gör med flytvästen?

Det absolut vanligaste är att man använder äldre syskons urvuxna flytvästar till små barn som inte passar. En för stor flytväst sitter inte ordentligt och i värsta fall kan barnet glida ur den.

Så hur vet man att flytvästen sitter på som den ska?

Alla flytvästar är märkta med storlekar efter kilorekommendation och detta ska man sträva efter att följa. Om barnet väger något kilo mer eller mindre än vad som är markerat på flytvästen så behöver det dock inte vara fel, det är ungefärliga rekommendationer eftersom alla ser olika ut när det gäller längd och bredd.

Flytvästen får inte vara så pass stor att flytblocken går för långt ner på benen eller så att den vänder sig fel på kroppen. Barnet får givetvis inte heller glida ur flytvästen – den ska sitta relativt tight. Remmar ska sitta åt ordentligt och det ska inte finnas några glapp.

Hur får man sina barn att acceptera flytvästen?

Det absolut bästa är att låta barn provbada med flytvästen på, så att de förstår vad den är till för. Få barn tackar nej till ett bad!

Finns det något mer man bör veta när det gäller flytvästar och båtliv?

Ja, att inte låta barn sitta längst fram på en motorbåt. Om en våg kommer och barnet trillar i, så blir barnet överkört av båten. Detta gäller främst motorbåtar, men det bästa är alltid att låta barnen vara i sittbrunnen. Det är också bra att ta av flytvästen när båten är i hamn och stilla, särskilt om barnet tycker att flytvästen är jobbig. När båten är i hamn så är det absolut bästa att man som vuxen är så pass uppmärksam på barnet att det kan vara utan flytväst.

Vilken försäkring gäller om någonting mot förmodan skulle hända?

En barnförsäkring och olycksfallsförsäkringen i båtförsäkringen. Vi är oftast noggranna med försäkring av saker som våra bilar där de flesta har en full försäkring, men så glömmer vi bort att försäkra det mest värdefulla vi har. En barnförsäkring hjälper er familj ekonomiskt vid skador eller sjukdomar och är en trygghet som följer med ända upp till 25 års ålder.
Skaffa din barnförsäkring och läs mer här.
Om du vill se exempel på när en barnförsäkring kan hjälpa till så har vi gjort en artikel om det som du hittar på hemsidan!

Du kanske även är intresserad av

 • Guide: Så tecknar du en gravidförsäkring

  Sponsrat av Länsförsäkringar Att teckna en gravidförsäkring är något alla gravida bör göra! Och gärna så tidigt som möjligt i graviditeten då den måste vara tecknad för att man ska ha rätt till ersättning om något oförutsägbart händer. Försäkringar kan…
 • Sexliv efter förlossningen

  Många gravida funderar på när det är okej att ha sex efter förlossningen. För en del sker det snabbt och för andra tar det längre tid. Att få barn är en stor omställning, och det är inte alls ovanligt att…
 • Träna efter förlossning: Bra övningar

  När du väljer att börja träna efter din förlossning avgör du helt själv. Återhämtning efter graviditet och förlossning är högst individuell. Nedan berättar vi om vad som kan vara bra att tänka på och vilka steg du ska ta i…
 • Vad är foglossning?

  Foglossning när du är gravid är något många drabbas av. När man pratar om foglossning inom vården benämner man det som bäckensmärta eller bäckenbottenrelaterad smärta. Så, hur känns foglossning? När du är gravid blir kroppens leder rörligare, det är för…
 • Bäckenbottenträning som gravid – Bra övningar

  Har du drabbats av foglossning (bäckensmärta) under din graviditet? Foglossning är vanligt men kan göra väldigt ont och hindra dig från att leva ett normalt liv. Det finns dock övningar och träning som kan underlätta för din foglossning under graviditeten…
 • Högt blodtryck = Hypertoni

  Som gravid finns det en risk att få högt blodtryck och organpåverkan, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. I den här artikeln går vi igenom och beskriver vad havandeskapsförgiftning är. Högt blodtryck (hypertoni) under graviditet förekommer i Sverige i ungefär åtta…

  Baby Journey är framtagen för att minska ensamheten under en graviditet och öka samhörigheten bland gravida kvinnor och partners.

  Villkor

  Ladda ned vår app här
  Hämta i App Store Ladda ned på Google Play

  Copyright © Baby Journey